Трзавице

Кијев љут: САД намјерно одлажу обуку украјинских пилота за Ф-16?

  • 18.06.2024. 16:06

Сједињене Америчке Државе траже изговоре због неуспјеха да обуче довољан број украјинских пилота борбених авиона Ф-16, изјавила је посланик Раде Александра Устинова.

Застој значи да ће Украјина до краја године вјероватно имати само 20 пилота који су у потпуности обучени да лете на Ф-16, додала је.

"Имаћемо мање обучених пилота него борбених авиона", прецизирала је она.

Захарова: Самит о Украјини био неуспјешан

Захарова: Самит о Украјини био неуспјешан

Кашњење у обуци пилота највјероватније је било мотивисано страхом Вашингтона од Москве да би присуство америчких Ф-16 у акцији у Украјини окарактерисала као учешће НАТО у сукобу, пише "Тајмс".

Вашингтон се правдао Кијеву да су друге државе приоритети када је ријеч о обуци пилота и да не могу да  прекрше своје обавезе према њима, пренио је прошле недјеље "Политико". Званичник америчког министарства одбране рекао је да се украјински пилоти муче са знањем енглеског језика, као и са програмом летења. Устинова је такве тврдње описала као смијешне.

"Ово нису аргументи, то су изговори и они их стално измишљају, изнова и изнова. Потпуно политичка одлука", рекла је она.

Белгија, Данска, Холандија и Норвешка су се обавезале да ће пребацити више од 60 Ф-16 у Украјину.

Очекује се да ће први авиони стићи касније ове године, али је нејасно када ће започети борбене мисије.

Међутим, Устинова је рекла да се до сада само осам украјинских пилота обучава у Тусону, у Аризони, док је још дванаест на обуци у ваздухопловној бази у Данској. Програм обуке у Румунији тек треба да почне.

Испливали документи са преговора: Познато шта је Путин тражио од Украјине

Испливали документи са преговора: Познато шта је Путин тражио од Украјине

Устинова је рекла да је Кијев тражио од Вашингтона да обезбиједи још најмање десет мјеста у програмима обуке, али је тај захтјев одбијен.

Упркос непрестаним захтјевима Кијева, Вашингтон је првобитно одбио да дозволи слање авиона у Украјину из страха да би то могло да увуче НАТО у директан сукоб са Русијом. Амерички предсједник Бајден је на крају дао дозволу за њихово распоређивање. Украјина је рекла да ће неки од авиона бити задржани у базама у земљама НАТО-а како би се осигурало да не буду мета Русије, пише РТ Балкан.

Говорећи на мировном самиту у Швајцарској, вођа кијевског режима Владимир Зеленски је рекао да западна војна помоћ и даље споро стиже, чак и након што је амерички Конгрес одобрио нови пакет помоћи Кијеву од 61 милијарду долара.

"Да ли је довољно за побједу? Не. Да ли је касно? Да"“, рекао је он.

Руси уништили украјински ракетни систем

Руси уништили украјински ракетни систем

Устинова је рекла да Украјинци не схватају зашто је Запад спор у снабдијевању Кијева оружјем.

"Све што смо тражили, заправо смо добили, али шест мјесеци касније", рекла је она и додала да су имали Ф-16 за контраофанзиву 2023. године, "то би била потпуно друга прича".

"Тајмс" подсјећа на случај из августа прошле године када су два украјинска борбена авиона Л-39 сударила изнад Житомирске области западно од Кијева, што је резултирало смрћу три пилота.

Један од њих - Андреј "Ђус" Пилшчиков - био је истакнута личност у кампањи Кијева да обезбиједи испоруку борбених авиона Ф-16 од Запада. САД и њихови савезници су се обавезали да ће обучити украјинске пилоте како да користе авион америчке производње прије обећаног трансфера.

"Не можете ни да замислите колико је желио да лети на Ф-16", рекао је Јуриј Ихнат, портпарол украјинског ратног ваздухопловства.

Пратите нас и путем Вибера