Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine

Kijev pozvao kanadskog otpravnika poslova zbog vraćanja turbine

  • Извор: СРНА
  • 11.07.2022. 20:03

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je pozvalo otpravnika poslova Kanade zbog odluke Otave da vrati turbinu za "Sjeverni tok 1" Njemačkoj i pozvalo je na preispitivanje ove odluke.

"Kanadski otpravnik poslova u Ukrajini pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova kome je izraženo razočarenje ukrajinske strane u vezi sa odlukom kanadske Vlade da izda dozvolu za vraćanje turbine u Njemačku za `Sjeverni tok 1`, koja je bila na popravci u Kanadi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, prenosi RIA "Novosti".

Ministar prirodnih resursa Kanade Džonatan Vilkinson ranije je rekao da će Kanada, uprkos sankcijama, na zahtjev NJemačke vratiti remontovanu turbinu koja je neophodna za "Sjeverni tok".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i Ministarstvo energetike u zajedničkom apelu pozvali su parlament Kanade da poništi ovu odluku.

Portparol Evropske komisije za pitanja klime i energije Tim Mekfi rekao je ranije da odluka Kanade da vrati turbinu za gasovod "Sjeverni tok" ne krši sankcije EU protiv Rusije.

"Vraćanje turbine ne krši sankcije EU protiv Rusije jer one ne pokrivaju opremu za tranzit gasa", rekao je on, prenio je TASS.


Тагови: