Lider Čečenije

Kijev stavio Kadirova na potjernicu, on im poručio: Recite gdje da dođem

  • Извор: Srbija danas
  • 16.11.2022. 22:47

Služba bezbjednosti Ukrajine stavila je na potjernicu šefa Čečenije Ramzana Kadirova, sleijdi iz baze podataka resora.

Prema dokumentu, on se tereti za dva člana, uključujući "vođenje agresivnog rata ili agresivne vojne operacije".

Prema Krivičnom zakoniku Ukrajine, predviđena je kazna zatvora od deset do petnaest godina, navosi "Srbija danas".

Kao reakcija na opšterusku politiku ističe se Kadirova bezrezervna podrška prisjedinjenju Krima Rusiji 2014. godine, te optužbe ukrajinskih zvaničnika da je odgovoran za slanje odreda čečenskih dobrovoljaca na strani proruskih separatista.

Zbog ovih optužbi, Evropska unija je 2014. Kadirova uvrstila na spisak lica kojima su uvedene sankcije u vidu zabrane ulaska u Uniju.

Iste godine, 6. decembra, Služba bezbjednosti Ukrajine je otvorila krivični postupak protiv Kadirova optužujući ga za terorizam u Ukrajini.

Odmah se oglasio i Ramzan Kadirov.

On je na svom Telegram kanalu napisao:

"SBU me nikako ne može pronaći. Cijeli svijet zna da sam u centru Groznog, a glupa služba bezbjednosti Ukrajine me je po ko zna koji put stavila na potjernicu".

"Gospodo iz SBU, odredite mjesto, sam ću doći, doći po vas i kazniti vas za sve vaše zločine. Nema potrebe da me tražite Već sam naveo i ponoviću: navedite mjesto, službenike SBU i vrijeme! Ne morate da me tražite. Inače, već sam bio par puta u Ukrajini i tamo nisam vidio nikoga ko je bio zbunjen mojim hvatanjem", naveo je on.

Potom je ismijao ukrajinsku službu.

"Metode ukrajinske pretrage su očigledno dizajnirane samo za pretragu Interneta, jer moj obavještajni izvještaj javlja da SBU neće i ne može da izvrši nikakve stvarne operativne akcije 'na terenu' da bi utvrdila gdje se nalazim – struja im je redovno isključena, tj. veoma teško je raditi u takvim uslovima. Da, i sirene za vazdušne napade uvijek ometaju", zaključio je.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.