САД

Кијеву испоручен ултиматум?

  • Извор: Спутник Србија
  • 27.09.2023. 14:57

Амерички званичници прослиједили су Украјини листу "приоритетних реформи", сугеришући да би будућа помоћ могла да зависи од тога.

Документ послат из Бијеле куће вјероватно је подијељен и другима који подржавају Украјину у сукобу са Русијом, пише Спутњик.

Америчка амбасада у Кијеву је потврдила да је "прослиједила предложену листу приоритетних реформи" намијењену "дискусији и повратним информацијама" међу украјинским званичницима и другим могућим донаторима.

Захарова: Мотримо на све кораке САД

Захарова: Мотримо на све кораке САД

- Ова листа је дата као основа за консултације с Владом Украјине и кључним партнерима као дио наше трајне подршке Украјини и њеним напорима да се интегришу у Европу што је циљ који САД подржавају - додала је Амбасада.

То је у складу са претходним опаскама предсједника Џоа Бајдена да његова администрација "подржава реформе у борби против корупције" у Украјини.

Изјава америчке амбасаде услиједила је пошто су украјински медији претходно добили копију листе предложених реформи, а поједине агенције су навеле да ће Кијев морати да спроведе реформе "да би примио помоћ" у будућности.

Заставе на институцијама Српске спуштене на пола копља

Заставе на институцијама Српске спуштене на пола копља

Према документу, амерички званичници су реформе разврстали према категорији хитности, а неке су означене као "приоритети од 0-3 мјесеца", док се за друге реформе очекује да ће се спроводити у периода до 18 мјесеци.

Најконкретније мјере односе се на ојачање специјалног тужилаштва за борбу против корупције, као и појачање особља засебног националног бироа за борбу против корупције у Украјини.

Изударан палицом и прегажен аутомобилом: Детаљи оптужнице бруталног злочина у Приједору

Изударан палицом и прегажен аутомобилом: Детаљи оптужнице бруталног злочина у Приједору

Међу дугорочним циљевима су бројне судске и економске реформе, као што су "либерализација" тарифа за гас и електричну енергију.

Министарство одбране Украјине се позива да буде реконструисано и уређено у складу са "НАТО стандардима транспарентности", као и да се редизајнира процес војне набавке.

Иако је одобрио милијарде војне помоћи Кијеву, Бајден је Кијев у више наврата прозивао због корупције, а Пентагон је недавно основао посебан тим за працћење протока оружја први пут откако су се борбе с Москвом од прошле године распламсале.

Милошевић преузима БиХ

Милошевић преузима БиХ

Републиканци су у Конгресу захтијевали детаљнији приказ америчке помоћи у Украјини од фебруара 2022. године, а група конгресмена је то учинила и у писму Бијелој кући ове недјеље.

Сличне сумње има и украјинска јавност, а недавно бирање локалних органа власти је показало да 78 одсто анкетираних сматра предсједника Украјине Владимира Зеленског као "директно одговорног" за корупцију у влади.

Пратите нас и путем Вибера