Тензије расту

Ким: Ако нас испровоцирају, уништићемо САД и Јужну Кореју

  • Извор: Аваз
  • 01.01.2024. 13:08

Сјевернокорејски челник Ким Џонг Ун поручио је да би његова војска требала "темељито уништити" Сједињене Државе и Јужну Кореју ако буде испровоцирана, саопћили су државни медији, након што је обећао појачати националну одбрану како би се носио с оним што је назвао сукобом без преседана.

Појачана ратоборна реторика

Сјеверна Кореја је посљедњих мјесеци појачала своју ратоборну реторику као одговор на експанзију америчких и јужнокорејских војних вјежби. Аналитичари очекују да ће Ким наставити ескалирати своју реторику и тестирања оружја јер готово сигурно вјерује да може искористити повећане напетости како би изнудио уступке САД-а ако бивши предсједник Доналд Трамп побиједи на предсједничким изборима у САД-у у новембру.

На петодневном великом састанку владајуће странке прошле седмице, Ким је најавио да ће ове године лансирати још три војна шпијунска сателита, произвести више нуклеарних материјала и развити јуришне беспилотне летјелице. Проматрачи сматрају како тим потезима жели повећати свој утјецај у будућој дипломацији са САД-ом.

Јужна Кореја упозорила Кима око употребе нуклеарног оружја

На јучерашњем састанку с војним заповједницима, Ким је рекао да је хитно потребно наоштрити "драгоцјени мач" како би се заштитила национална сигурност, очито мислећи на програм нуклеарног оружја његове земље. У свом новогодишњем обраћању, јужнокорејски предсједник казао је да ће ојачати капацитете своје војске као одговор на сјевернокорејску нуклеарну пријетњу.

"Република Кореја гради истински, трајни мир кроз снагу, а не покорни мир који овиси о доброј вољи противника", истакао је Јон, користећи службени назив Јужне Кореје. На страначком састанку, Ким је назвао Јужну Кореју "хемиплегичком малформацијом и колонијалном, подређеном државом" чије је друштво "укаљано Јанки културом".

Додао је да његова војска мора употријебити сва расположива средства укључујући нуклеарно оружје како би "потиснула цијели територији Јужне Кореје" у случају сукоба. Јужнокорејско министарство обране упозорило је јучер да ће, ако Сјеверна Кореја покуша употријебити нуклеарно оружје, јужнокорејске и америчке снаге то оштро казнити, што ће резултирати крајем Кимове владавине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)