Putovanje od 70 sati 

Kim Džong Un kući krenuo vozom

  • 02.03.2019. 15:35

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un ukrcao se u privatni voz na vijetnamsko-kineskoj granici, okončavši time boravak u inostranstvu tokom kojeg je održan i njegov propali samit s predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Hanoju.

Kim će se kući vratiti vozom, kojim je i doputovao na sastanak s Trampom. To putovanje je trajalo oko 70 sati, pa se vjeruje da će isto toliko biti potrebno Kimu da se vrati u Sjevernu Koreju.

On je juče, posljednjeg dana koji je proveo u prijestonici Vijetnama, položio veliki crveno-žuti vijenac na spomenik za žrtve rata koji je ta zemlja vodila sa SAD, kao i u mauzolej vijetnamskog nacionalnog junaka Ho Ši Mina.

Kim je posjetio mauzolej u kome leži balzamovano tijelo heroja vijetnamske nezavisnosti.
 
To nije neobično za sjevernokorejskog lidera, koji se relativno često klanja pred tijelima svojih prethodnika, svog oca Kim Džong Ila i djeda Kim Il Sunga u mauzoleju u Pjongjangu, povodom važnih datuma iz istorije Sjeverne Koreje.

On je položio vijenac s natpisom "Čuvajući sjećanje na predsjednika Ho Ši Mina".

To je bilo prvo Kimovo putovanje u Vijetnam, takođe jednopartijsku državu, kao i prva posjeta nekog sjevernokorejskog lidera toj zemlji od 1964. godine, kada je tu bio Kim Il Sung, blizak saveznik Ho Ši Mina.

Kim Il Sung je u tadašnji Sjeverni Vijetnam poslao više od 200 ljudi, uglavnom pilota i stručnjaka za psihološki rat, da bi pomogao Hou u borbi protiv Južnog Vijetnama i SAD.
 
Kim Džong Un je tokom prethodne godine više puta putovao u inostranstvo, nakon što za prvih šest godina vlasti nije napuštao svoju zemlju, ali se nijedna od posjeta stranim zemljama protokolarno nije vodila kao državna posjeta.

On formalno nije šef države, budući da Kim Il Sung, koji je preminuo 1994. godine, ima titulu Vječitog predsjednika.

Agencije navode da je Kimova zvanična posjeta Hanoju trebala poslužiti za cementiranje njegovog imidža samouvjerenog svjetskog lidera.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.