Sjevernokorejski lider

Kim Džong Un razmijenio pisma sa predsjednikom Јužne Koreje

  • Извор: СРНА
  • 22.04.2022. 08:27

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un zahvalio je odlazećem južnokorejskom predsjedniku Mun Džae Inu za pokušaj da popravi odnose, što je rijedak gest dobre volje za koji analitičari smatraju da možda neće biti dovoljan da nadvlada rastuće tenzije između dvije zemlje.

Pisma sa toplim riječima razmijenjena su manje od tri sedmice prije odlaska Muna sa funkcije. Njega će zamijeniti konzervativni lider koji je već najavio tvrđu politiku prema Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski mediji prvi su izvijestili o razmjeni poruka i neočekivanim pohvalama iz Pjongjanga povodom Munovog zalaganja i angažovanja njegove liberalne administracije, prenio je AFP.

- Kim Džon Un cijeni bol i napore koje je Mun Džae In ulagao radi ostvarenja velikog cilja nacije do posljednjih dana svog mandata - javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

U izvještaju se navodi da razmjena pisama ukazuje na "izraz njihovog dubokog povjerenja".

Mun je poslao pismo prije dva dana i obećao da će pokušati da postavi temelj za ujedinjenje na osnovu zajedničkih deklaracija sa samita iz 2018. godine uprkos "teškoj situaciji", navodi KCNA.

Munova kancelarija je potvrdila da su razmijenjena prijateljska pisma sa Kimom.

Tenzije su u porastu od neuspjelog samita Sjeverne Koreje i SAD 2019. godine, a pojačane su prošlog mjeseca, kada je Pjongjang lansirao interkontinentalne balističke projektile i prekinuo samonametnuti moratorijum iz 2017.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина