Sjevernokorejski lider

Kim Džong Un razmijenio pisma sa predsjednikom Јužne Koreje

 • Izvor: Srna
 • 22.04.2022.08:27

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un zahvalio je odlazećem južnokorejskom predsjedniku Mun Džae Inu za pokušaj da popravi odnose, što je rijedak gest dobre volje za koji analitičari smatraju da možda neće biti dovoljan da nadvlada rastuće tenzije između dvije zemlje.

Pisma sa toplim riječima razmijenjena su manje od tri sedmice prije odlaska Muna sa funkcije. Njega će zamijeniti konzervativni lider koji je već najavio tvrđu politiku prema Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski mediji prvi su izvijestili o razmjeni poruka i neočekivanim pohvalama iz Pjongjanga povodom Munovog zalaganja i angažovanja njegove liberalne administracije, prenio je AFP.

- Kim Džon Un cijeni bol i napore koje je Mun Džae In ulagao radi ostvarenja velikog cilja nacije do posljednjih dana svog mandata - javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

U izvještaju se navodi da razmjena pisama ukazuje na "izraz njihovog dubokog povjerenja".

Mun je poslao pismo prije dva dana i obećao da će pokušati da postavi temelj za ujedinjenje na osnovu zajedničkih deklaracija sa samita iz 2018. godine uprkos "teškoj situaciji", navodi KCNA.

Munova kancelarija je potvrdila da su razmijenjena prijateljska pisma sa Kimom.

Tenzije su u porastu od neuspjelog samita Sjeverne Koreje i SAD 2019. godine, a pojačane su prošlog mjeseca, kada je Pjongjang lansirao interkontinentalne balističke projektile i prekinuo samonametnuti moratorijum iz 2017.

Tagovi:
 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina