Медији објавили слике

Кина открила најновији носач авиона

  • 03.01.2024. 11:01

Кинески медији објавили су слике најнапреднијег носача авиона до сад који има и писте са којих могу да полете различити авиони.

Брод "Фуџијан", који је у јавности први пут приказан 2022. године, у потпуности је дизајниран и изграђен у Кини, наводи Ројтерс.

Тај брод, који и даље није испробан на мору, технолошки је напреднији од "Шандонга", који је пуштен у употребу 2019, и "Лијаонинга" који је Кина купила од Украјине 1998. године.

"У новој години ћемо искористити сваки минут и радићемо одлучно тежећи борбеној готовости", пренијела је телевизија изјаву једног официра из "Фуџијана".

Осим носача авиона класе "Форд", нове класе носача на нуклеарни погон који се развија за америчку морнарицу, "Фуџијан" ће бити једини носач авиона на свијету опремљен најновијим електромагнетним системом за лансирање авиона (ЕМАЛС).

Кинеска верзија ЕМАЛС-а може да лансира више врста авиона него "Шандонг" или "Лијаонинг", а такође ће бити поузданија и енергетски ефикаснија, означавајући прекретницу у модернизацији кинеске војске, наводи Ројтерс.

Предсједник Си Ђинпинг је више пута позивао на повећање борбене готовости и технолошки напредак уочи стоте годишњице оснивања кинеске Народне ослободилачке армије (ПЛА) 2027. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.