Tenzije

Kineski nuklearni bombarderi nad Tajvanom

  • Izvor: Agencije
  • 21.11.2021.15:37

Dva kineska nuklearna bombardera H-6 poletjela su danas ka jugu Tajvana, kao dio formacije od ukupno devet aviona kineskog ratnog vazduhoplovstva koji su letjeli u zoni protivvazdušne odbrane Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Dva bombardera H-6 su letjela iznad kanala Baši koji razdvaja Tajvan od Filipina, a potom su se vratili u Kinu, dok su drugi kineski ratni avioni letjeli nadomak ostrva Pratas koje je pod kontrolom Tajvana, navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva, prenosi "Reuters".

U međuvremenu, Kina je danas smanjila nivo svojih diplomatskih odnosa sa Litvanijom ispod nivoa ambasadora, kao dodatni odgovor na odluku Viljnusa da na Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom, otvori diplomatsko predstavništvo.

Kina je ranije protjerala litvanskog ambasadora iz Pekinga i povukla svog ambasadora iz Viljnusa, želeći da istakne osetljivost pitanja statusa Tajvana, prenio je ranije AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Litvaniju za "podrivanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta" i pozvalo je litvansku vladu da "odmah ispravi greške".

Tagovi: