Preko žutog mora

Kinez pobjegao u Južnu Koreju na džet-skiju: Prešao 300 km uz dvogled i kompas

  • Извор: Агенције
  • 22.08.2023. 20:33

Muškarac za kojeg se vjeruje da je kineski aktivist za ljudska prava uhapšen je u Južnoj Koreji nakon pokušaja da tamo pobjegne na džet-skiju. Obalska straža zemlje tvrdi da je čovjek prešao oko 300 kilometara preko Žutog mora koristeći dvogled i kompas, prije nego što je zapeo.

Lokalni mediji pišu da se radi o Kvon Pjongu, kritičaru predsjednika Si Đinpinga, ali njegov identitet nije potvrđen. Kineska ambasada u Seulu odbilo je komentarisati događaj. Posljednjih godina Peking je proširio zabrane izlaska na aerodromu i drugim legalnim graničnim prelazima kako bi spriječio aktiviste da napuste kinesku teritoriju.

Obalska straža je saopštila da je muškarac, koji je nosio prsluk za spašavanje i kacigu, vukao pet bačvi goriva iz provincije Šandong. "Dotočio je benzin tokom vožnje i prazne bačve bacio u more", objasnili su. Dodali su da je upao u nevolje u blizini terminala za krstarenje u zapadnoj luci Inčeon i pozvao pomoć.

Spasioci izvukli petoro djece!

Spasioci izvukli petoro djece!

Južna Koreja vjeruje kako se ne radi o kineskom špijunu. Li Dae-son iz nevladine organizacije Dialogue China je za AFP izjavio da je 35-godišnji Kvon bježao iz Kine. Proveo je neko vrijeme u zatvoru u Kini jer je javno kritikovao predsjednika Sija, piše BBC.

Vjerovatno je pretpostavljao da će imati problema ako bude pokušavao napustiti zemlju redovnim putem. 

"Iako Kvonov način ulaska u Južnu Koreju kršeći zakon nije bio u redu, nadzor kineskih vlasti i politički progon Kvona od 2016. stoje iza njegovog po život opasnog prelaska u Južnu Koreju", poručio je Li.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: