Ministarstvo odbrane Rusije

Kirilov: Amerika razvijala vakcinu koja izaziva ozbiljne bolesti

  • Извор: СРНА
  • 10.03.2023. 16:03

Ministarstvo odbrane Rusije raspolaže informacijom da je Amerika od 2017. godine razvijala mRNK vakcinu koja je izazivala bolesti i ozbiljne zdravstvene komplikacije, navodi Igor Kirilov, načelnik Odjeljenja za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu pri ruskoj vojsci.

On objašnjava da su te vakcine izazivale bolesti i komplikacije kao što su meningitis, anafilaktički šok, srčani i moždani udar.

Kompanije "Fajzer" i "Moderna" dobile su od američke vlade višemilionske ugovore za proizvodnju lijekova za potrebe saniranja neželjenih efekata i liječenja bolesti izazvanih vakcinacijama.

"To omogućava američkim farmaceutskim kompanijama da u potpunosti iskoriste pojavu novih patogena i da ih pretvore u neograničenu dobit", objašnjava Kirilov.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja jedne centralnoafričke države trenutno sprovodi istragu vještačkog širenja ebole koje su vršili američki biolozi.

Zabrinutost je izazvana činjenicom da je izolovani soj "sudan" potpuno identičan virusu koji je kružio Afrikom tokom epidemije 2012. godine.

Takođe, kao jedna od verzija u obzir se uzima i mogućnost nepažljivog rukovanja patogenima američkih biologa koji su bili angažovani na projektima u tom regionu.

Kirilov je na brifingu objavio i imena ukrajinskih naučnika koji su bili angažovani na američkim vojno-biološkim projektima, a među njima su i predstavnici ukrajinskih državnih instituta, ali i privatnih kompanija.

Kako prenosi "Sputnjik", u pitanju su Sergej Morgun (načelnik sanitarno-epidemiološke uprave ukrajinske vojske), koji je bio angažovan na projektu "UP-8" i bavio se istraživanjima hantavirusa.

Na spisku se našao i Vladimir Kurpita, rukovodilac Centra za javno zdravlje, koji je provodio sveobuhvatnu kontrolu i vodio komunikaciju ukrajinskih specijalista sa Amerikancima, a ujedno se bavio i prikupljanjem bioloških uzoraka od ukrajinskih državljana za potrebe njihovog slanja u inostranstvo.

Kirilov je pomenuo i šefa laboratorije pri Centru za javno zdravlje ukrajinskog Ministarstva zdravlja Irinu Demčišinu, koja je imala ulogu posrednika između američkih i ukrajinskih kompanija.

Zvanični Kijev, navodi Kirilov, uprkos svim objavljenim informacijama, nastavlja saradnju sa Pentagonom i to na najopasnijim patogenima za ljude, kao što su antraks, male boginje, kuga, ebola - ukupno 50 različitih vrsta bakterija i virusa.  

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.