Oružane snage Rusije

Kirilov: Amerikanci stvorili varijantu virusa korona sa smrtnošću od 80 odsto

 • Izvor: Srna
 • 26.11.2022.21:25

Načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio je da je, sudeći po dokumentima, soj virusa korona koji izaziva smrtnost kod 80 odsto testiranih životinja u laboratoriji bio stvoren u SAD.

"U oktobru je na Bostonskom univerzitetu bio stvoren vještački uzročnik infekcije virusom korona na osnovu sojeva `omikron` i početne `vuhanske` varijante. Modifikovani virus koji su Amerikanci stvorili, izazvao je smrt 80 odsto testiranih životinja i doveo do razvoja atipičnih neuroloških simptoma i teškog oštećenja pluća", rekao je Kirilov.

On je istakao da se odbrambena svojstva antitela smanjuju 11 puta u kontaktu sa novim patogenom, a postojeće vakcine protiv njega nisu efikasne.

Kirilov je naglasio da je bez obzira na visoke biološke rizike, testiranje sprovedeno sredstvima iz američkog državnog budžeta, bez relevantne dozvole nacionalnog regulatornog tijela za bezbjednost.

Prema njegovim riječima, SAD prebacuju svoje biolaboratorije u treće zemlje zbog visokog rizika havarije u njima.

On je dodao da se time objašnjava pogoršanje epidemiološke situacije na njihovim lokacijama, kao i pojava bolesti i njihovih prenosilaca koji nisu svojstveni konkretnim područjima.

Kirilov je iznio podatak da je, prema zvaničnoj statistici, u SAD tokom posljednjih 10 godina evidentirano više od 200 slučajeva kršenja biološke bezbjednosti.

On je dodao da je pretpostavka da je to samo neznatan dio incidenata i da je stvarna situacija mnogo gora, prenosi "Sputnjik".

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Serija: Slatke muke

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.