Netačne tvrdnje pojedinih medija

Kleveta je krivično djelo u većini zapadnih zemalja

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2022. 19:05

Kriminalizovanje klevete nije udar na slobodu govora i vraćanje 50 godina unazad, kako to tvrde pojedini mediji. Kao krivično djelo ona postoji u većini američkih saveznih država i zemalja članica Savjeta Evrope.

"Od 47 članica Vijeća Evrope kleveta je regulisana u građanskoj i pravnoj oblasti u samo 11 zemalja, dok je kriminalizovana u ostalim zeljama", kaže Igor Kanjski, pravnik u advokatskoj kancelariji Milan D. Petković. 

Upravo će evropska rješenja i pozitivna praksa biti osnova za donošenje novih zakona u Republici Srpskoj i biće rezultat stručnog pristupa. 

"Mora se napraviti balans da ne ugrozite slobodu govora, a da se ne može sve bude uključeno u slobodu govora, sigurna sam da će se tu pratiti pozitivvna evropska praksa. Ono što je primjer jednog  licemjerja međunarodnog faktora jeste da kada se malo bolje analizira, onda vidite da takvo zakonodavstvo postoji u većini evropskih zemalja, a oni su insistirali da ne bude tako definisana kleveta samo na području bivše Jugoslavije", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

O tome se već razgovara i u ministarstvima, poput pravde i unutrašnjih poslova, kaže Dragan Lukač. Svjedoci smo da su proteklih dana objave na mrežama i u medijima dovele do ugrožavanja bezbjednosti građana.

Policija često ne može da djeluje upravo zbog zakonskih rješenja.

"Svakako da se nameće u budućem periodu i nakon dešavanja koja su zuavršila i tragično, ali i u našem okruženju, da će biti potrebno da se i zakonski odredimo prema upravo takvim ugrožavanjima, omalovažavanjima, irzgivanjima nekih lica koja to veoma teško podmose, njihove porodice trpe zbog toga. Moraće se naći neka zakonska rješenja koja će Narodna skupština morati da donese, da bi policija mogla da ih primjenjuje", kaže ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.   

Od ublažavanja zakonskih odredbi, odnosno dekriminalizovanja klevete, porastao je i broj tužbi, i to za čak 50%, kažu pravnici. Mnogi su voljni čak i da plate novčanu kaznu svjesno nanoseći štetu nečijem ugledu iako to što tvrde ili objavljuju nije tačno, jer druge odgovornosti, osim materijalne, trenutno nema.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок