Bio i komandant KFOR-a na Kosovu

Ko je general koji treba Njemačku da izvuče iz pandemije?

  • Извор: Телеграф
  • 23.12.2021. 15:38

Njemačka je teško pogođena četvrtim talasom korona virusa, zbog čega uvodi nove mjere prije Nove godine, a na čelo Kriznog štaba postavila je generala. Od njega se očekuje da zemlju izvuče iz pandemije.

- Ne možemo i ne smijemo da zatvorimo oči pred sljedećim talasom. Korona ne ide na božićnu pauzu - rekao je novi kancelar Njemačke Olaf Šolc.

Od 28. januara biće ograničena privatna okupljanja vakcinisanih na najviše 10 osoba. Klubovi i diskoteke se takođe zatvaraju, a veliki događaji, kao što su fudbalske utakmice, biće dozvoljeni bez publike.

- Pandemija ne prolazi tako brzo kao što smo se nadali - rekao je Šolc. On je građanima poručio kako se Njemačka, kada je epidemiološka situacija u pitanju, nalazi u "međufazi" te kako se očekuje nagli porast novozaraženih zbog omikron varijante.

Šolc je istakao kako jedino buster pruža zaštitu od omikron varijante, a za kampanju vakcinisanja angažovao je generala njemačke vojske Karstena Brojera.

On je postavljen za šefa Kriznog štaba u Kancelariji kancelara.


Ko je njemački "korona-general"?

Primarni zadatak 56-godišnjeg Brojera je da postigne mnogo bolju vakcinisanost u Nemačkoj. U medijima je već dobio nadimak "korona-general".

On se smatra stručnjakom za logistiku s velikim iskustvom u upravljanju krizama. Njegovo trenutno zapovedništvo, koje je odgovorno za raspoređivanje Bundesvera u zemlji, takođe je pomoglo u snježnim i poplavnim katastrofama posljednjih godina.

Brojer je takođe služio kao zapovednik KFOR-a na Kosovu, imao je poziciju u sedištu NATO-a u Briselu, a proveo je neko vrijeme i u Avganistanu. 2018. godine preuzeo je vođenje Zapovedništva za teritorijalne zadatke Njemačke vojske (Bundesver), koje upravlja s 20.000 vojnika.

Kao šef kriznog tima, general Brojer bi trebalo da izvuče Njemačku iz pandemije. U njegov rad u borbi protiv pandemije polažu se velika očekivanja - i čekaju ga mnogi izazovi.

Neko ko je vidio prave borbe, sada je zajednički odgovoran za borbu protiv njemačke pandemije. Sa svojim kriznim timom, trebalo bi da pruži novi podsticaj kampanji vakcinacije protiv korone.

Prema riječima Janoša Damena, zdravstvenog stručnjaka Zelenih, Brojer bi trebalo da uradi bolje ono što je nedavno pošlo po zlu.

- U prošlosti smo vidjeli da dobra kontrola pandemije često nije uspjela jer procesi koordinacije nisu dobro funkcionisali i pojavili su se problemi sa interfejsom. To se ne smije dogoditi u tako kritičnoj fazi pandemije - rekao je Damen.

A da se to ne bi ponovilo, bolje organizovano osoblje treba da obezbijedi brži tempo vakcinacije. Brojer bi trebalo da okupi važne ljude iz saveznih ministarstava i saveznih država za jednim stolom.

U posljednje vrijeme se značajno povećao broj dnevnih vakcinacija. Iznad svega, general želi da osigura visoku stopu vakcinacije na duži rok, prenosi njemački Tagesschau.

- Ne treba više da nas pokreće talas infekcija, već da talas vakcinacija određuje naše postupke: to je cilj kriznog tima - rekao je Brojer.

Prema njegovim riječima, vakcinisano je 24.418.540 ljudi, a zemlja sada ima nešto manje od dvije nedjelje do Nove godine.

- Možemo dostići 30 miliona do Nove godine - rekao je on ranije.

Brojer je dodao da, kako bi dostigao taj cilj, želi da zadrži visoki tempo vakcinisanja tokom božićnih praznika.

- Nedjelja prije i nakon Božića su od ogromne važnosti - rekao je Brojer.

On takođe planira da zaštiti važnu infrastrukturu u slučaju da veliki talas omikrona zahvati Njemačku. Krizni tim ne bi trebalo da donosi političke odluke, već da se bavi praktičnim pitanjima, zaključuje njemački medij.

Podsjetimo, Njemačka je danas prijavila prvi smrtni slučaj osobe zaražene omikron sojem.


Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.