Koja će država imati najmoćniju vojsku na svijetu 2030. godine?

  • 26.04.2021. 16:21

Analiza pokušava odgovoriti na pitanje o balansu vojne moći nakon završetka takozvanih ratova protiv terorizma.

Portal The National Interest objavio je analizu koja sagledava budućnost najmoćnijih svjetskih vojnih sila i pokušava predvidjeti ravnotežu vojne moći tokom sljedećih deset godina u svjetlu velikog tehnološkog razvoja i promjena koje su se desile u vojnim operacijama od kraj hladnog rata, prenosi Al Jazeera.

Analiza objavljena pod naslovom „Koja država će biti dominirajuća vojna sila u svijetu 2030“ pokušava odgovoriti na pitanje o balansu vojne moći nakon završetka takozvanih ratova protiv terorizma i ratova za ponovno ujedinjenje Rusije.

Autor polazi od tri glavna faktora na temelju kojih se može mjeriti snaga vojske koja je predmet analize, a to su: sposobnost vojske da pristupi nacionalnim resursima, uključujući inovativnu tehnološku bazu, njeno uživanje odgovarajuće podrške političkih vlasti, bez dovođenja u pitanje njene nezavisnosti, te pristup neophodnom obrazovanju, prilikama za obuku i inovacijama u stvarnim uvjetima.

Imajući u vidu spomenuto, sljedećih pet zemalja će imati najmoćnije vojske na svijetu u 2030. godini:

Indija

Indijska vojska spremna je za ulazak na listu elitnih kopnenih borbenih snaga na svijetu, prema analizi portala National Interest. Ta vojska je vodila širok spektar borbenih operacija različitog intenziteta, suočavajući se s nekim vanjskim sukobima, te nizom drugih domaćih vojnih operacija. Istovremeno, indijska vojska je spremna za bilo kakvu vojnu konfrontaciju sa susjednim Pakistanom.

Indija sada ima pristup vojnoj tehnologiji iz gotovo svih krajeva svijeta i kupuje oružje iz Rusije, Evrope, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, pored domaće vojne industrije koja je u usponu.

Uprkos potrebi za razvojem zračnih i pomorskih usluga, indijska će vojska u budućnosti imati bolji pristup naprednoj tehnologiji, što će je učiniti još snažnijom silom.

Francuska

Od svih evropskih zemalja, Francuska će u budućnosti vjerovatno zadržati najsposobniju i najsmrtonosniju vojsku. Pariz je predan ideji da igra glavnu ulogu u svjetskoj politici i vjeruje u nužnost djelotvornih kopnenih snaga da bi se ta uloga ispunila.

Prema predviđanjima portala, Pariz će nastaviti s tim pristupom i u budućnosti, a možda će ta uloga i rasti kako Francuska preuzima veću kontrolu nad vojnim i sigurnosnim aparatom Evropske unije.

Rusija

National Interest vjeruje da je, nakon bolne transformacije ruske vojske na kraju hladnog rata, u kojoj je izgubila mnogo resursa, političkog uticaja i ljudstva, poboljšanje ruske ekonomije omogućilo više ulaganja u vojnu snagu i reformske napore, posebno u elitnim snagama.

Ruske pobjede u Čečeniji i Gruziji, kao i na drugim frontovima, bile su odraz ovih reformskih napora.

Očekuje se da će ruska vojska ostati smrtonosna snaga 2030. godine, ali da bi se, uprkos tome, mogla suočiti s velikim problemima, među kojima je nemogućnost pristupa potrebnoj tehnologiji u budućnosti.

Ipak, ruski susjedi će se i dalje dugo bojati veličine i moći ruske vojske.

SAD

Prema analizi portala National Interest, vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predstavlja zlatni standard za kopnene borbene snage najmanje od 1991. godine. U posljednjih 15 godina, ta vojska se borila na mnogim poprištima, uključujući Afganistan i Irak.

Analiza predviđa da će američka vojska ostati najmoćnija kopnena borbena snaga na svijetu 2030. godine.

Kina

Još od početka 1990-ih, kineska Narodnooslobodilačka vojska uključila se u temeljitu reformu svojih kopnenih snaga. Uz pristup neophodnim finansijskim sredstvima i sve moderniju tehnologiju postala je moderna vojna organizacija.

Reforma je uključivala masovne projekte modernizacije vojne opreme i obuku koja simulira realne uslove. Iako kineska vojska raspolaže sa manjim finasijskim sredstvima u odnosu na američku vojsku, ona ima pristup gotovo neograničenoj radnoj snazi i kontrolira više resursa od gotovo bilo koje druge vojske na svijetu.

Тагови: