Preliminarni rezultati

Koje stranke su ušle u Evropski parlament?

 • 27.05.2019.07:37

Nakon održanih izbora za Evropski parlament, prema prvim preliminarnim rezultatima najjače političke grupacije u Evropskoj uniji biće narodnjaci i socijaldemokrati.

Klub poslanika Evropske narodne stranke (hrišćanski demokrati) dobio je 178 poslaničkih mjesta. Riječ je, ipak, o gubitku određenog broja mjesta, jer su do sada imali 216.

Klub poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a u prethodnom mandatu su imali 185.

Evropski konzervativci i reformisti takođe su pali na 61 mjesto u parlamentu, i to sa 77 koliko su imali. 

Klub poslanika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 poslanika, sa 69.

Konfederalni klub poslanika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice je pao na 39 poslanika sa 52 koliko su imali. Klub poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prije su imali 52 poslanika. Klub poslanika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 mjesta.

Klub poslanika Evrope nacija i sloboda takođe sada ima 55 poslanika, dok je prije imao 36, a Nezavisni poslanici sada imaju tek 7 mjesta, dok su ranije imali 20.

Inače, nijedna od tradicionalnih stranaka ne može da ima većinu u Parlamentu, pa su potvrdile spremnost da sarađuju sa bliskim partijama kako bi se radilo za dobrobit Evrope. 

Predstavnici Narodnjaka i Socijaldemokrata su potvrdili spremnost da zajedno sarađuju i uključe i liberale u pronalazak programa za narednih pet godina.

Predstavnik Narodnjaka Martin Veber, koji je i kandidat za predsjednika Evropske komisije iz ove grupacije je potvrdio da oni neće ni u kom slučaju sarađivati ni sa ekstremnom ljevicom niti desnicom.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Narod priča

  Putujemo našom zemljom, obilazimo naša ognjišta koja čuvaju priče o našim djedovima i pradjedovima. Tražimo lica, ljude one neobično obične ljudske priče.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.