Denis Prokopenko

Komandant zloglasnog Azova ponovo uzeo oružje u ruke: Turci ga pustili on se vraća na front?

  • 18.07.2023. 09:47

Komandant Azova Denis Prokopenko, koji je nakon pada Marijupolja bio u ruskom zarobljeništvu, a nakon toga u Turskoj, ponovo se vratio u svoju jedinicu.

Prokopenko je juče obišao vojni kamp Azova, a na fotografijama se vidi da je obučen u vojnu uniformu i naoružan.

– Dok sam bio u zarobljeništvu, rekao sam da za mene rat neće prestati dok ne vratimo našeg posljednjeg borca iz zatočeništva i vratimo granice Ukrajine u stanje iz 1991. godine. Ja sam vojnik. Ne zanimaju me nikakve aktivnosti osim vojnih. Moje srce, moja duša i moje tijelo pripadaju Azovu – rekao je Prokopenko pripadnicima jedinice.

Borci Azova čekali njegov povratak više od godinu dana

Poslije pada Mariupolja, Prokopenko je uhvaćen sa ostalim preživjelim borcima Azova. Četiri mjeseca je bio u ruskom zatočeništvu, a zatim je, zajedno sa 215 ukrajinskih boraca, razmijenjen za Viktora Medvedčuka, ukrajinskog političara i prijatelja Vladimira Putina. Dok je većina razmijenjenih vraćena u Ukrajinu, pet komandanata Azova ostalo je u kućnom pritvoru u Turskoj.

Dramatičan snimak predaje Azovaca: Evo kako su pripadnici zloglasne jedinice položili oružje

Dramatičan snimak predaje Azovaca: Evo kako su pripadnici zloglasne jedinice položili oružje

- Nalaze se u zatvorenom objektu. Čak ni mi ne znamo tačno gdje. Nisu u ljetovalištu ili na moru. Imaju određeni režim, regulisane pozive, dnevni raspored. Nisu mučeni kao u Rusiji, ali, ipak, nisu ni potpuno slobodni... Zahvalan sam svima koji su učestvovali u njegovoj razmjeni i što su ga izvukli iz tog pakla - istakla je prije nekoliko mjeseci Katarina Prokopenko, koja je samo jednom uspjela da posjeti muža kada su tek stigli iz ruskog zatočeništva.

U međuvremenu, šefove Azova posjetili su ukrajinski zvaničnici, a prekretnica se dogodila 8. jula, kada su zajedno sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim seli u avion i odletjeli kući.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan uvjerio je Putina da će ostati u Turskoj do kraja rata. Ali, kao što smo vidjeli, to se nije dogodilo. 

Avionom u Ukrajinu vratila su se petorica šefova Azova: Denis Prokopenko, glavni šef Azova, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar i trojica komandanti Serhij Volinski, Oleh Homenko i Denis Šleh.

Njihovo puštanje iz Rusije u Tursku već izazvalo veliku bijes među Rusima

- Hoće li neko objasniti šta se upravo dogodilo? Hoće li neko odgovarati za sve ovo? Šteta što Staljin više nije sa nama -  komentarisali su tada.

Nakon što su pušteni iz Turske oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je Erdogan prekršio dogovor o zadržavanju zatvorenika u Turskoj, a Moskvu nije ni obavijestio o njihovom povratku u Ukrajinu. On je ocijenio da se sve to dogodilo pod pritiskom NATO-a na Erdogana, a uoči samita u Viljnusu.

Peskov: Ankara prekršila sporazume oslobađanjem pripadnika

Peskov: Ankara prekršila sporazume oslobađanjem pripadnika "Azov"

Nakon što su se komandanti Azova vratili u Ukrajinu, Prokopenko je već na prijemu u Lavovu najavio da namjerava da se vrati u borbu. 

Denis Prokopenko je fakultetski obrazovan, diplomirao germansku filologiju i engleski jezik na Kijevskom nacionalnom univerzitetu. Prije prevrata na Majdanu i ruske aneksije Krima 2014. godine, kada se pridružio ukrajinskim oružanim snagama, bio je poznat kao fanatični „ultras“ i vođa navijača Dinama iz Kijeva. On je porijeklom Finac iz Karelije, pokrajine koju su okupirali Staljinovi Sovjeti tokom Zimskog rata prije 80 godina. Njegov djed je bio jedini član porodice koji je preživio sovjetsko-finski rat i okupaciju, služeći u finskim odbrambenim snagama od 1939. do 1940. godine.

Američki novinar: Sramota je što SAD od ukrajinskih nacista prave heroje

Američki novinar: Sramota je što SAD od ukrajinskih nacista prave heroje

Mnogo kontroverzi je povezano sa Azovom. Jedinica je stekla "slavu" nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, a do tada ju je pratio glas ultranacionalističke, neonacističke paravojne organizacije čije su jezgro činili fudbalski huligani.

Ukrajinski puk

Ukrajinski puk "Azov" proglašen terorističkom grupom

Danas se distanciraju od nekadašnje neonacističke ideologije, a njihova jedinica je uključena u šest ključnih udarnih brigada koje vode sadašnju kontraofanzivu.

(Foto: Printscreen Twitter)


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм