Vođe se odmaraju

Kraljevima podzemlja sugerisano da se povuku iz centra Moskve

  • 05.07.2018. 08:16

Uoči početka SP u fudbalu, ruska policija obavila je brojne operativne razgovore sa kriminalnim "autoritetima", odnosno vođama bandi kojima je sugerisano da se povuku i ne šokiraju i plaše brojne strane navijače koji su stigli iz raznih zemalja. 

Nekrunisani "kraljevi podzemlja" su morali da za vrijeme Mundijala odustanu od dolaska u centar Moskve svojim skupim blindiranim vozilima koji imaju pratnju tjelohranitelja.

Kako piše agencija "Rosbalt", policijski inspektori su obavili brojne razgovore sa većom grupom "vorov v zakone", što u bukvalnom prevodu znači "ozakonjenih lopova", a u suštini su to vođe kriminalnih grupa. Kad se kreću kroz grad i dolaze u restorane uz njih ide grupa od najmanje pet, šest tjelohranitelja. Policija odlično zna da među 

Za razliku od sovjetskih vremena kada je Moskva bila domaćin OI 1980, a tada je policija "očistila" grad od osoba koji su imali poveći zatvorski staž, kao i od registrovanih prostitutki. Sada se nije išlo na takve mjere, ali su kriminalni "autorititeti" upozoreni šta slijedi ako se dogodi bilo kakav incident. Do sada je zaista bilo sve spokojno, a vođe se "odmaraju" u svojim skupim dačama u Podmoskovlju i utakmice gledaju preko TV. Oni i, inače, ne idu na stadione.

I dok traje SP kriminalci imaju zabranu ulaska u Moskvu, pa u to vrijeme mogu da provode u raspravama o međusobnim sukobima onih koji su na slobodi i žele da budu na vrhu banditske piramide, kao što su Dmitrij Činturija, zvani Miron, i Eduard Asatrjan, zvani Edik Osetrina.

Nije nikakva tajna da su svih 11 ruskih gradova gdje se igraju utakmice SP načičkane hiljadama kamera, pa policija vrlo efikasno hvata džeparoše, ali i druge koji se ogriješe o zakon. Zbog toga mnogi gosti iz inostranstva hvale upravo gostoprimnost i bezbjednost na ovom šampionatu. A to je velika reklama za Rusiju koju su mjesecima blatili zapadni mediji sa ciljem da preplaše navijače da bi odustali od puta u najveću slovensku zemlju.

Upozoreni i džeparoši

Vođama kriminalaca policija je dala još jedan zadatak - rečeno im je da preko svojih ljudi upozore razne grupe džeparoša da se okanu posla, inače će ih čekati žestoke kazne.

Većina sa Kakvaza

Iz imena koje navodi agencija "Rosbalt" vidi se da su vođe kriminalaca kao i u sovjetsko vrijeme većinom sa Kavkaza: Gruzini, Jermeni, Osetini, Abhazi... To ne znači da među banditskim vođama nema Rusa i drugih slovenskih nacija, ali u policiji tvrde da se oni ne šepure brojnom pratnjom bodigardova. Čečeni imaju svoje plemenske banditske organizacije i oni se ne miješaju sa ostalima.

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)