I prestolonasljednik Karađorđević

Kraljevske porodice širom svijeta odaju počast Elizabeti Drugoj

  • Извор: СРНА
  • 19.09.2022. 12:58

Članovi kraljevskih porodica iz zemalja širom svijeta pojaviće se danas na sahrani britanske kraljice Elizabete Druge, kojoj će prisustvovati i Njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom.

Kraljevi i kraljice Holandije, Španije i Norveške biće među 2.000 prisutnih u Vestminsterskoj opatiji, zajedno sa predstavnicima Lihtenštajna, Butana i Monaka.

Članovi kraljevskih porodica okupiće se kako bi odali poštu Elizabeti Drugoj (96), koja je u vrijeme smrti bila monarh sa najdužim stažom na tronu u svijetu.

Zahvaljujući porodičnim vezama, mnoge evropske kraljevske porodice imale su posebno blizak odnos sa kraljicom Elizabetom, piše “Dejli mejl”.

List navodi primjer španskog kralja Felipea Šestog, koji je kraljicu zvao “draga tetka Lilibet”.

Među najiščekivanijim monarsima je japanski car Naruhito, koji rijetko ide u posjetu drugim zemljama, a prisutni će biti butanski kralj i kraljica DŽigme i DŽetsun, kao i brunejski sultan.

Dejli mejl u tekstu objašnjava povezanost evropskih kraljevskih kuća sa kraljicom Elizabetom Drugom.

Dalji rođak britanske kraljice, belgijski kralj Filip od Belgije prisustvovaće sahrani zajedno sa suprugom kraljicom Matildom. Filip i Elizabeta imaju nekoliko zajedničkih predaka, uključujući vojvodu Franca, djeda kraljice Viktorije i oca belgijskog kralja Leopolda Prvog, a povezani su i sa kraljem Danske Kristijanom Devetim, koji je poznat kao “djed Evrope”, zbog dugog porodičnog stabla.

Holandski kralj Viljem-Aleksander je peti rođak kraljice Elizabete i potomak princeze Karoline, kćerke princa od Oranjea Vilijema Šestog, čija je supruga Ana najstarija kćerka britanskog kralja DŽordža Drugog.

Kraljica Maksima je potomak princeze Karoline preko svoje bake po ocu, kraljice Marije, supruge kralja DŽordža Petog.

Sahrani će, pored kralja i kraljice, prisustvovati princeza Beatris, majka kralja Viljema-Aleksandera, koja je abdicirala 2013. godine.

Španski kralj Felipe Šesti je u rodu sa kraljicim Elizabetom Drugom sa obje strane svoje porodice. NJegova majka, kraljica Sofija, je treća rodica kraljice Elizabete i prva rodica bivšeg vojvode od Edinburga.

Otac kralja Felipea, Huan Karlos, je potomak kraljice Viktorije, a njegova baka, princeza Evgenija od Batenberga, bila je kćerka najmlađe kćerke kraljice Viktorije, princeze Beatris.

Danska kraljica Margareta Druga, koja je nakon Elizabetine smrti jedina živa suverena kraljica u svijetu, je pra-praunuka kraljice Viktorije, kao i Elizabeta Druga. Margareta je često govorila da Elizabetu gleda kao stariju sestru.

Švedski kralj Gustav Šesnaesti je jedan od evropskih monarha koji ima najbliže veze sa Elizabetom. On je pra-praunuk kraljice Viktorije i treći rođak kraljice Elizabete.

Norveški kralj Harald Peti je drugi rođak Elizabete i 78. u lozi nasljednika britanskog trona.

Veliki vojvoda od Luksemburga Henri povezan je sa kraljicom preko Leopolda Prvog, strica princa Alberta.

Otac princa od Lihtenštajna Aloisa, Hans-Adam Drugi, koji je trenutno na tronu, osmi je rođak kraljice Elizabete, preko zajedničkog pretka vojvode Ludviga.

Princ Albert od Monaka je sedmi rođak kraljice Elizabete, preko oca princa Rajnera. Zajednički predak im je princ od Oranje-Nasaua Johan Vilhelm Friso.

Pored njih, princ Bernhard od Badena je sin sinovca princa Filipa i prvi rođak kralja Čarlsa Trećeg.

Sahrani će prisustvovati i monarsi iz Bruneja, Omana, Malezije i Tonge, kao i bivši monarsi iz Rumunije, Italije, Grčke, Bugarske i NJemačke.

Kada se radi o političarima, prisustvo su potvrdili predsjednik SAD Džozef Bajden i njegova supruga Džil, predsjednik Francuske Emanuel Makron, predsjednik Izraela Isak Hercog, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, premijer Novog Zelanda DŽasinda Ardern, premijer Australije Entoni Albanes, predsjednik Litvanije Hitanas Nauseda, predsjednik Šri Lanke Ranil Vikremeninge, predsjednik NJemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol, predsjednik Brazila Žair Bolsonaro, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Poljske Andžej Duda, predsjednik Italije Serđo Matarela, premijer Kanade Džastin Trudo, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednik Letonije Egils Levits, predsjednik Trinidada i Tobaga Paula-Mae Vekes, palestinski premijer Muhamed Štajeh, predsjednik Finske Sauli Ninisto, predsjednik Mađarske Katalin Novak, irski predsjednik Majkl D. Higins i premijer Majkl Martin.

Тагови: