Грчка

Крик који кида душу: Породице жртава језивог пожара реаговале на пресуду, летjеле столице

  • 29.04.2024. 14:54

Породице жртава које су страдале 2018. године у стравичном пожару у Грчкој, огорчено су данас реаговале на пресуду, којом је шесторо људи осуђено за дјела повезана са најсмртоноснијим пожаром у историји земље у којем су погинуле 104 особе.

Суд у Атини данас је осудио мушкарца за случајно подметање пожара и пет бивших званичника ватрогасне службе. Суд је ослободио 15 других особа, укључујући регионалне гувернере, од оптужби за прекршаје.

Један од гувернера је био оптужен и за убиство из нехата, а породице жртава узвикивали су ''срамота'' након што су прочитане ослобађајуће пресуде за званичнике.

Један од присутних приликом изрицања пресуде бацио је столицу, због чега је приведен, јављају грчки медији. Није једини који је искалио без на инвентару у судници. Како јавља Прототхема, чланови неколико породица почело је да баца столице и вријеђа судије у тренутку док су напуштали судницу.

"Срам вас било, зар немате дјецу?", чуло се како урлају огорчени чланови породица погинулих.

"Бескорисни сте, животиње!", урлали су огорчени.

"Читава Грчка зна шта се догодило, рачунали смо на вас да их осудите", јецали су у судници....


Подсјетимо, петоро осуђених је, укључујући бившег шефа ватрогасне службе, добило казне између 15 и 111 година за више тачака кривичних дјела немара који су довели до повреда и губитка живота. Председавајући судија је наредио да се казне могу служити истовремено, уз ограничење затворске казне на пет година.

Сва петорица осуђених званичника су пуштена и дозвољено им је да плате новчане казне умјесто издржавања казне, процијењене на до 40.000 евра, јавља АП.

Шести мушкарац, власник имовине на којој је избио пожар, осуђен је на три године затвора због немара и такође је пуштен.

Подсјетимо, у пожару у приморском граду Мати, који се догодио у јулу 2018, погинуле су 104 особе. Преживјели су оптужили власти да нису успјеле да координирају спасилачке операције и је реакција била превише спора. Влада и локалне власти одбациле су оптужбе, тврдећи да је због јаких ветрова правовремена реакција била немогућа, као и да је сва одговорност за особама које су започеле пожар.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок