Bivši kancelar

Kurc bi mogao vladati Austrijom iz sjenke?

  • Извор: Индекс
  • 12.10.2021. 01:00

Prije samo tri dana Aleksander Šalenberg vjerovatno nije očekivao da će danas postati austrijski kancelar. Vjerni saradnik donedavnog kancelara Sebastijana Kurca bio je sretan na poziciji ministra vanjskih poslova, koja je predstavljala krunu njegove diplomatske karijere.

Također, Kurc je još u petak tvrdio da neće podnijeti ostavku zbog korupcijskog skandala u kojem se našao, a Šalenberg je takav stav podržavao. Ali, u politici se stvari mogu brzo okrenuti, pa je Kurc u subotu podnio ostavku na mjesto kancelara, a za svog nasljednika predložio je Šalenberga.

Uspješna diplomatska karijera

Kako piše Politico, Šalenberg je posljednjih godina ostvario nevjerovatnu karijeru.

"Prema vlastitoj izjavi, kancelarija ministra vanjskih poslova nije bio dio njegova životnog planiranja, a sada će najviši diplomata postati 16. savezni kancelar Republike Austrije", navodi Politico.

Zanimljivo je i da će Šalenberg, koji ima titulu grofa, biti i prvi aristokrata na čelu austrijske vlade od Drugog svjetskog rata.

Šalenberg je u nedjelju razgovarao sa saveznim predsjednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom. Unaprijed je rekao samo nekoliko riječi: "Iznenađenje za sve nas. Kako bi i trebalo biti, sad ću otići do saveznog predsjednika, a zatim ćemo razgovarati o svemu ostalom. Molim vas shvatite me, ja ću pričati tek nakon prisege."

52-godišnji Šalenberg je rođen u Bernu, gdje mu je otac radio kao austrijski diplomata, a porodica se onda s ocem selila u Indiju, Španiju i Francusku. Završio je pravo, koje je studirao u Beču i Parizu.

Zatim pet godina vodi pravni odjel austrijskog predstavništva u Briselu. Nakon toga je Šalenberg u Austriji postao portparol u Ministarstvu vanjskih poslova te je uspostavio dobre odnose s novinarima. U toj ulozi Šalenberg je radio za mladog ministra vanjskih poslova Sebastijana Kurca, koji ga postavlja za "šefa strateškog planiranja vanjske politike". 

Kurcov bliski saradnik

Šalenberg svoj sljedeći skok u karijeri duguje aferi Ibiza, tj. objavi snimaka na kojima tadašnji vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe dogovara korupcijske radnje s djevojkom za koju je mislio da je nećakinja ruskog oligarha. Nakon sloma desničarske koalicijske vlade između Kurcove stranke ÖVP i ekstremno desne FPÖ Šalenberg postaje ministar vanjskih poslova u prelaznoj vladi kancelarke Brigite Birlajn. Ostaće na toj poziciji i nakon ponovne pobjede Kurca na izborima u jesen 2019. 

Očito je da ga je Kurc postavio na poziciju kancelara, uvidjevši da se ne može održati na toj poziciji nakon što je policija izvršila pretres Ureda kancelara. 

"To je iznimno izazovan posao i ovo je izazovno vrijeme", komentarisao je situaciju Šalenberg, izrazivši lojalnost Kurcu: "Nije lako - nijednom od nas - ali mislim da pokazujemo nevjerovatnu količinu odgovornosti za ovu zemlju."

Tvrdolinijaški stav prema migrantima

Karijerni diplomata Šalenberg prethodno se rijetko miješao u svakodnevnu politiku. Ostao je upamćen po svojim tvrdolinijaškim stavovima po pitanju migracija.

Šalenberg je tako u septembru 2020. podcrtao stajalište Austrije da ne prihvaća ni jednu osobu iz spaljenog izbjegličkog kampa Moria u Grčkoj sljedećim riječima: "Mislim da ovu debatu moramo deemocionalizovati, moramo je racionalizovati. Kada se brod pojavi na obali Evrope ili dođe do incidenta u kampu ili takvog izvanrednog stanja, odmah se traži distribucija. To ne može biti rješenje, molim vas."

Sada će Šalenberg voditi vladu koja uključuje i Zelene, a koji su miljama daleko od konzervativnog ÖVP-a po pitanju migracija. 

Šalenberg je vrlo diplomatski komentarisao odnose u koaliciji dok je bio ino-ministar: "To su dvije vrlo različite stranke koje čine koaliciju. Ovo nije ljubavna veza. Ponekad dođe do zastoja. Ali saradnja zapravo funkcioniše jako dobro i imamo još puno posla u sljedećih nekoliko godina."

Kurc bi mogao vladati iz sjenke

Naravno, Kurc ostaje predsjednik ÖVP-a i šef njihove poslaničke grupe u austrijskom parlamentu (Nationalrat) te se očekuje da će i dalje imati velik uticaj na vladu. Šalenberg to nije demantovao, već je najavio blisku saradnju sa svojim stranačkim šefom.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.