Režišer

Kusturica: Dostojevski i Tolstoj su nerazdvojivi dio evropske kulture

  • Извор: Новости.рс
  • 22.03.2022. 22:08

Bombardovanje Srbije je bio prvi čin, sada Ukrajina drugi čin napada NATO na Jugoslaviju, izjavio je danas za rusku državnu televiziju RT srpski režišer Emir Kusturica.

-Svijet prolazi kroz dekonstrukciju moći koja je sebe smatrala vrhovnom prije 23 godine. Trenutni konflikt oko Ukrajine je praktično nastavak NATO bombardovanja iz 1999. godine, kazao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, pošto je Rusija bila slaba u to vrijeme i njom je vladala "zapadna oligarhija" koja je podržavala tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina, Srbija je bila apsolutno sama u borbi za svoju slobodu, granice i opstanak.

-Tada je međunarodno pravo promijenjeno u ono što ja zovem "humanitarno" pravo", rekao je Kusturica, aludirajući na zvaničan NATO razlog za bombardovanje, a to je zaustavljanje humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji, dodaje RT.

-To je kasnije postala doktrina zvana "odgovornost za zaštitu", korišćena kao izgovor za rat. Aktuelni rat nije došao niotkuda. Ovo je nastavak nečega što je posijano mnogo ranije. Vidi se kontinuitet rusofobije na Zapadu, koji je odbio rusku ponudu za partnerstvo nakon Hladnog rata, dodao je Kusturica.

On je istakao da Srbi nisu za rat, već da se samo sjećaju 1999. godine i da razumiju razloge trenutnog konflikta u Ukrajini.

-U jednopolarnom svijetu, niko ne plaća cijenu za njihove poteze. Sada se suočavamo sa dekonstrukcijom moći u svijetu i ono što je važno, mislim, na kraju, ono što je važno je kakvo oružje imate, dodao je on.

Kustrica je kazao da 1999. godine Srbija nije imala najmodernije oružje i da je Jeljcin blokirao isporuku protivvazdušnih sistema koji su mogli da naprave veću razliku.

-Čak i tada, Srbi su uspjeli da obore američki "nevidljivi" avion. Sjećaju se "humanitarnih" NATO bombi čak i danas. NATO nije sišao na zemlju, jer je znao da bi se srpski narod borio, dodao je.

Kusturica je osudio zabranu ruskih dirigenata, kompozitora i raznih autora, paljenje knjiga na gradskim trgovima, kako su nacisti radili, dodaje on.

-Čehov, Puškin, Dostojevksi, Tolstoj su nerazdvojivi dio evropske kulture. Zapad pokušava da ih izbaci, ali svijet će vidjeti da će se ti dijelovi ponovo sastaviti, kazao je režiser.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок