Састали се у Москви

Кустурица захвалио Путину за личну историјску праведност

  • Извор: СРНА
  • 02.04.2024. 19:15

Предсједник Русије Владимир Путин примио је данас у Москви српског режисера Емира Кустурицу, који му је захвалио за личну историјску праведност.

Путин је истакао да се оцјене Кустурице о дешавањима у Украјини поклапају са његовим процјенама, а да су дешавања у Србији и Украјини веома слична.

Он је на састанку са Кустурицом у Кремљу рекао да је идеологија нацизма задивљујуће жива и да је и данас неки користе за геополитичке циљеве.

Путин је током сусрета рекао да Запад криви Русију за крај колонијализма у свијету, али да је тај процес био неизбјежан, те да на Западу не престају да буду увријеђени што је Русија помагала народима Африке, Латинске Америке и Азије да се подигну и да се боре за слободу.

Путин се састао са Кустурицом

Путин се састао са Кустурицом

"Ове историјске фобије су и даље присутне, неки још криве Русију, јер је неко једном изгубио колонијалну моћ", рекао је Путин, наводећи да на Западу вјерују да је Русија крива за пропаст колонијализма, те оцијенио да то уопште није тако.

Он је рекао да у Африци, Латинској Америци и Азији људи више нису жељели да буду робови, те да су ови историјски процеси били неизбјежни, али и објективни.

Кустурица је захвалио Путину за личну историјску праведност, која, како је рекао, код Словена није увијек била видљива.

"То што се сада дешава у Украјини, то је борба за нас", рекао је Кустурица на састанку са Путином у Кремљу и направио аналогију са протјеривањем 230.000 Срба из Хрватске.

Путин открио: Од распада СССР-а желе само једну ствар!

Путин открио: Од распада СССР-а желе само једну ствар!

Кустурица је рекао да има идеју да у овом новом свијету направи руски триптих - три филма.

"Први је `Инжењер лаких шетњи`, моја савремена верзија Достојевског, затим Гогољев роман `Како се Иван Иванович завадио са Иваном Никофировичем`, што је веома смијешно и `Козаци` од Лава Толстоја", навео је Кустурица.

Он је додао да је могућ и филм "Лавра" по роману Јевгенија Водолазкина.

И МУП Српске трага за Данком Илић (2)

И МУП Српске трага за Данком Илић (2)

"Мислим да нови свијет и крај моје каријере иду добро једно са другим", рекао је Кустурица.

Путин је рекао да је о завршетку каријере Кустурице рано говорити.

"Толико сте много урадили. Чини ми се да ћете још најмање толико урадити", рекао је Путин, додајући да су заслуге и таленат Кустурице очигледни, као и умијеће да проникне у суштину ствари.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм