Удаљено село

Лавине заробиле 1.000 туриста

  • Извор: Агенције
  • 16.01.2024. 08:36

Око 1.000 туриста остало је заробљено у удаљеном туристичком селу након што су лавине погодиле сјеверозападни кинески регион Синђан са снијегом високим неколико метара и промјенљивим временом који ометају евакуацију, извијестила је државна телевизија у уторак.

Пут према селу Хему, сликовитој дестинацији у близини граница Казахстана, Русије и Монголије, гдје су туристи остали заробљени, већ неколико дана је прекинут лавинама.

Село се налази у префектури Алтај у Синђану, гдје непрекидне сњежне падавине у неким областима трају 10 дана, наводи се у саопштењу.

Расту пензије у Српској

Расту пензије у Српској

Обилне снежне падавине покренуле су десетине лавина дуж великих дијелова ауто-путева у планинама Алтај који воде до сликовитог подручја Канас, а неки туристи су хеликоптером одвезени на сигурно, јавили су кинески државни медији током викенда.

Снијег који су донијеле лавине достиже у неким дијеловима чак седам метара, а у многима је био већи од опреме за чишћење снијега, саопштила је ЦЦТВ.

Радови на чишћењу 50 километара затрпаног пута почели су прије недељу дана.

Свјетски дан снијега - какво вријеме нас очекује

Свјетски дан снијега - какво вријеме нас очекује

Спасавање и рад на уклањању снијега отежавали су камење, крхотине и гране дрвећа помијешане у снегу, одљомљене док су лавине ишле низ падине борове и брезове шуме према долини ријеке, чинећи ротационе сњежне машине бескориснима. Спасиоци су прибјегли лопатама и багерима, пише Блиц.

Како се вријеме брзо мијења у планинском подручју, прозори за обављање мисија снабдијевања такође су били уски. Војни хеликоптер који је требало да пошаље залихе - попут брашна и горива - у село Хему одложен је у уторак ујутро, саопштила је ЦЦТВ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.