Министар спољних послова

Лавров: ЕУ иде у корак са САД у антируској хистерији

  • 19.02.2024. 19:51

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је да у својој русофобичној кампањи САД препуштају примат Европској унији, али да ће "историја све поставити на своје мјесто".

"Одавно смо престали да се чудимо што ЕУ живи својим животом и не брине о добробити својих грађана, већ о томе да иде у корак са САД у антируској хистерији", рекао је шеф руске дипломатије, у оквиру прве латиноамеричке турнеје на Куби, говорећи о припреми нових санкција ЕУ против Москве.

Русија ће поздравити посвећеност Кубе проширењу веза са БРИКС

Лавров је додао да је Куба заинтересована за проширење веза са БРИКС-ом, те да ће остале чланице имати позитиван став да Хавана добије нови статус у асоцијацији.

Током његове посјете Хавани договорено је да шеф кубанског министарства спољних послова посјети Русију ове године.

"Руска Федерација и Куба намјеравају да одрже састанак билатералне међувладине комисије у наредна два до три мјесеца", речено је на конференцији за новинаре.

Позвати Запад на одговорност за кршење Повеље УН

На почетку своје радне посјете Куби, Лавров је поручио да Запад треба позвати на одговорност због гажења кључних принципа Повеље УН.

"Куба из прве руке зна шта је то незаконит притисак, потпуни ембарго, који САД бране као неки легитиман метод дејстава. То је неприхватљиво за остатак међународне заједнице, али то не спречава Вашингтон. Настојаћемо да осигурамо да основни принципи Повеље УН буду поуздано заштићени од покушаја мијењања међународних образаца. У Повељи УН се наводи да су УН основане на сувереној равноправности држава, тако да морамо да позовемо на одговорност оне који су одавно погазили овај принцип", рекао је он на састанку са кубанским колегом Бруном Родригезом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.