Lavrov: Nastaviti vojne sastanke

  • 20.05.2021. 17:07

REJKJAVIK - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je danas od arktičkih država da nastave vojne sastanke na visokom nivou usljed povišenih tenzija u regionu, te izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja stranih snaga u Norveškoj nedaleko od granice sa Rusijom.

Pošto je porast temperature izazvao topljenje leda i otvaranje Arktika za brodski saobraćaj, ribolov, bušenje i rudarstvo, Rusija je pojačala vojno prisustvo u regionu, dok su i SAD izvršile nekoliko vojnih vježbi.

"Veoma je važno proširiti pozitivne odnose koje imamo u Arktičkom savjetu kako bi zahvatili i vojnu sferu", naglasio je Lavrov u govoru na sastanku ovog savjeta u Rejkjaviku.

Vojna pitanja ne obuhvataju Arktički savjet, koji je formiran 1996. godine radi ustanovljavanja mirnog dijaloga između arktičkih država po pitanjima poput ekološke zaštite i održivog razvoja.

Početkom sedmice, američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju za nezakonito polaganje prava na pomorske teritorije na Arktiku.

Rusija je ove godine preuzela predsjedavanje Arktičkom savjetu.

Lavrov je, takođe, izrazio zabrinutost što je Norveška, koja je članica NATO-a i ima kratku granicu sa Rusijom, prošlog mjeseca dozvolila da SAD grade objekte na tri piste i u pomorskoj bazi.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)