Руски министар спољних послова

Лавров: Сукоб се вјероватно неће завршити дипломатски

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2024. 14:00

Запад неће понудити реалистично дипломатско рјешење за сукоб у Украјини, јер САД и њихови савезници и даље намјеравају да нанесу стратешки пораз Русији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Обраћајући се посланицима Државне думе у вези са радом Министарства спољних послова Русије и тренутној ситуацији у свијету, Лавров је рекао да је "Москва на стражи у борби за бољу будућност", те да систем којим доминира Запад уступа мјесто мултиполарном свијету.

Према његовим ријечима, САД и њихови савезници остају привржени вођењу рата против сваког коме су приоритет национални интереси, што се показало у настављању рата у Украјини.

"Међутим, реторика Запада се промијенила усљед успјеха Русије на ратишту, а званичници се сада више усредсређују на спречавање руске побједе него на наношење пораза Москви. Било како било, њихова основна политика наношења штете Русији остаје иста, што значи да се сукоб вјероватно неће ријешити на дипломатски начин", нагласио је Лавров.

Он је истакао да они који су објавили рат Русији не нуде било какве озбиљне приједлоге и не желе да поштују руске интересе и реалност на терену, те да због тога мир кроз преговоре није могућ, јавила је "Раша тудеј".

Лавров је напоменуо да је Запад подстакао сукоб својом сталном потрагом за "глобалном доминацијом и посебношћу", док Русија, с друге стране, сарађује са својим савезницима на демонтирању тренутног система, који сматра колонијалистичким. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!