Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: Sukob se vjerovatno neće završiti diplomatski

  • Izvor: SRNA
  • 14.02.2024. 14:00

Zapad neće ponuditi realistično diplomatsko rješenje za sukob u Ukrajini, jer SAD i njihovi saveznici i dalje namjeravaju da nanesu strateški poraz Rusiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Obraćajući se poslanicima Državne dume u vezi sa radom Ministarstva spoljnih poslova Rusije i trenutnoj situaciji u svijetu, Lavrov je rekao da je "Moskva na straži u borbi za bolju budućnost", te da sistem kojim dominira Zapad ustupa mjesto multipolarnom svijetu.

Prema njegovim riječima, SAD i njihovi saveznici ostaju privrženi vođenju rata protiv svakog kome su prioritet nacionalni interesi, što se pokazalo u nastavljanju rata u Ukrajini.

"Međutim, retorika Zapada se promijenila usljed uspjeha Rusije na ratištu, a zvaničnici se sada više usredsređuju na sprečavanje ruske pobjede nego na nanošenje poraza Moskvi. Bilo kako bilo, njihova osnovna politika nanošenja štete Rusiji ostaje ista, što znači da se sukob vjerovatno neće riješiti na diplomatski način", naglasio je Lavrov.

On je istakao da oni koji su objavili rat Rusiji ne nude bilo kakve ozbiljne prijedloge i ne žele da poštuju ruske interese i realnost na terenu, te da zbog toga mir kroz pregovore nije moguć, javila je "Raša tudej".

Lavrov je napomenuo da je Zapad podstakao sukob svojom stalnom potragom za "globalnom dominacijom i posebnošću", dok Rusija, s druge strane, sarađuje sa svojim saveznicima na demontiranju trenutnog sistema, koji smatra kolonijalističkim. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.