Naivno se nadati bilo kakvim promjenma

Lider švedskih demokrata: Članstvo u EU izgleda kao ludačka košulja!

  • Извор: РТ Балкан
  • 04.05.2023. 08:59

Švedska ima značajne razloge da preispita članstvo u EU jer blok povećava uticaj na unutrašnja pitanja članica, posebno na imigracionu politiku, tvrdi lider švedskih demokrata Džimi Ejkson.

"Članstvo u EU počinje da izgleda opasno kao ludačka košulja" za Švedsku dok se odnos snaga pomjera iz Stokholma u Brisel, navodi Ejkson u tekstu objavljenom u dnevnom listu "Aftonbladet".

Bivši savjetnik Zelenskog: Srušićemo Krimski most

Bivši savjetnik Zelenskog: Srušićemo Krimski most

Ejkson je od 2005. godine na čelu evroskeptične, desničarske partije Švedske demokrate (SD) koja je druga po veličini u zemlji. 

On je naveo da bi EU trebalo da se fokusira na trgovinu između članica, ali da bi bilo naivno nadati se bilo kakvim ozbiljnijim promjenama u toj oblasti u bliskoj budućnosti. 

Istakao je da Stokholm mora "da utiče na Uniju na način koji bi bio od veće koristi Švedskoj", ali da sada stvari idu u pogrešnom pravcu. 

Kao argument za svoju tvrdnju, lider SD je naveo da je preko 60 odsto svih odluka u švedskim opštinama i regionima na neki način pod uticajem EU. Prema Ejksonu, ovo pokazuje da stranci efektivno imaju veći uticaj na švedsko zakonodavstvo nego njeni poslanici. 

Švedska igra previše beznačajnu ulogu unutar EU, što dovodi do toga da njemački, poljski i francuski kreatori politika imaju veći uticaj na to "koje ćete automobile kupovati, koliko će biti skup benzin ili koje drveće ćete smijeti da posječete na svojoj zemlji", tvrdi Ejkson.

Objavljen snimak napada na Kremlj: Ukrajinci pokušali atentat na Putina?

Objavljen snimak napada na Kremlj: Ukrajinci pokušali atentat na Putina?

On tvrdi da EU želi da poveća uticaj u vezi sa imigracionom politikom, dok mnogi Šveđani žele strože propise. 

"Uprkos tome, danas postoji rizik da će EU donijeti odluke koje idu u potpuno suprotnom smjeru ako ne reagujemo", upozorio je lider stranke.

Imigracija je goruća tema u Švedskoj u najmanju ruku od migrantske krize 2015. godine, kada se ta nordijska zemlja pojavila kao glavna evropska destinacija za izbjeglice. 

Stoun: Putin je veliki lider i narod ga voli

Stoun: Putin je veliki lider i narod ga voli

Sa populacijom od 10 miliona ljudi, Švedska je primila 163.000 migranata 2015. godine, a zatim još 144.000 migranata 2016. godine. Iako su te brojke naglo pale u narednim godinama, od 2022. državljani rođeni u inostranstvu čine 20 odsto stanovništva Švedske.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм