Bregzit

London gubi milijardu funti

  • 01.12.2018. 11:32

Velika Britanija bi zbog Bregzita mogla da ostane bez 1,2 milijardi funti koje je investirala u satelitski navigacioni sistem "Galileo", piše britanski dnevnik "Gardijan".

"Galileo" je razvijen kao konkurent američkom sistemu globalnog pozicioniranja /GPS/ i treba da bude u funkciji 2020. godine za civilnu i vojnu upotrebu. 

Učešće Britanije na osnovu finansija bilo je u središtu nesuglasica u pregovorima sa Briselom oko Bregzita. 

Velika Britanija je do sada dala 1,2 milijarde funti za stvaranje "Galilea" čiji su ukupni troškovi oko devet milijardi funti, ali je EU počela da isključuje London iz bezbjednosnih aspekata programa. 

Britanske oružane snage trebalo je da imaju pun pristup šifrovanom sistemu "Galilea" kada bude u potpunosti operativan 2026. godine. 

Međutim, britanske državne i bezbjednosne agencije zaključile su da nije u interesu da se koriste bezbjednosni sistemi ako London nije u potpunosti uključen u njihov razvoj. 

U tekstu dogovora o Bregzitu koji je britanski premijer Tereza Mej postigla prošle sedmice sa Briselom samo se daje naznaka o budućoj saradnji u oblasti rada u svemiru. 

"Strane treba da razmotre adekvatne sporazume o saradnji u svemiru", piše u tekstu dogovora, prenosi "Gardijan". 

Mejova je juče saopštila da se Britanija povlači iz sistema i nije pominjala bilo kakav pokušaj povrata investiranog novca. 

Izvori iz britanskih vlasti navode da pitanje 1,2 milijardi funti tek treba da bude rješavan jer Britanija mora da donese odluku da li će učestvovati u komercijalnim aspektima sistema.

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)