Најбоље мирно рјешење

Лула рекао Зеленском да нема војног рјешења за сукоб у Украјини

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2023. 12:07

Бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва рекао је украјинском колеги Владимиру Зеленском да је најбољи начин да се крене напријед у сукобу између Кијева и Москве заустављање борби и пристанак на мирно рјешење, рекао је дипломатски извор за Си-Ен-Ен Бразил.

Током њиховог састанка у УН, бразилски лидер је понудио помоћ у мировним напорима.

Двојица лидера састала су се иза затворених врата на маргинама засједања Генералне скупштине УН у Њујорку, наводи "Раша тудеј".

Лула је Зеленском јасно ставио до знања да вјерује да не може бити војног рјешења за сукоб између Русије и Украјине.

Он је истакао да је Бразил једини члан групе БРИКС-а, која такође укључује Кину, Русију, Индију и Јужноафричку Републику, која је гласала у УН за осуду руске војне операције, рекли су извори.

Противваздушна одбрана дејствовала у Севастопољу, оборена ракета:

Противваздушна одбрана дејствовала у Севастопољу, оборена ракета: "Останите мирни"

Према ријечима дипломата, Лула је истакао да Бразилија жели да учествује у напорима за постизање мира у Украјини.

Зеленски је одговорио да нема повјерења да ће услови било каквог мировног споразума који би могли бити постигнути са Москвом бити испуњени, рекли су извори. Украјински лидер је, такође, инсистирао на томе да се може посветити само рјешењу које би укључивало обнову територијалног интегритета Украјине.

Дипломате, које су присуствовале састанку, описали су га као "срдачан", али су рекли да су стране у суштини поновиле ставове које су јавно износиле посљедњих мјесеци.

Раније ове седмице, портпарол Кремља Дмитриј Песков поновио је да Русија жели да се ради на дипломатском рјешењу сукоба у Украјини, али да тренутно не види основе за почетак преговора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок