Француски предсједник

Макрон: Брисел да регулише увоз пилетине и житарица из Украјине

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2024. 18:10

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да жели да ЕУ регулише увоз пилетине и житарица из Украјине и дозволи флексибилност неких пољопривредних правила блока како би се ублажило незадовољство француских фармера.

Говорећи током државне посјете Шведској, док фармери тракторима блокирају ауто-путеве широм Француске, Макрон је изјавио да не жели да нацрт трговинског споразума са блоком "Меркосур" кога чине земље Јужне Америке буде потписан у садашњем облику.

- Тражили смо веома конкретне ствари за наше пољопривреднике - нагласио је Макрон, који ће у четвртак, 1. фебраура, присуствовати самиту лидера ЕУ у Бриселу.

Макрон је истакао да Француска жели да има јасне мјере о увозу из Украјине јер данас "по обиму и квалитету" постоје ствари које дестабилизују европско тржиште, било пилетину или житарице

Макрон је додао да жели више флексибилности у вези са неким од заједничких пољопривредних правила ЕУ, укључујући и земљиште.

Француска Влада већ је одустала од планова за постепено смањење субвенција за пољопривредни дизел и обећала да ће ублажити еколошке прописе.

Влада ће, такође, подстаћи своје колеге из ЕУ да пристану на ублажавање прописа о необрађеним пољопривредним површинама.

Пољопривредници у Француској, највећем пољопривредном произвођачу у ЕУ, кажу да нису довољно плаћени, да су оптерећени претјераним прописима о заштити животне средине и да се суочавају са "нелојалном конкуренцијом јефтиног увоза".

Пољопривредници морају да испуне одређене услове да би добили субвенције ЕУ, укључујући захтјев да се четири одсто пољопривредног земљишта посвети "непродуктивним" областима у којима се природа може опоравити. То се може учинити остављањем земље на угару.

Двојица званичника ЕУ рекла су Ројтерсу јуче да Европска комисија разматра измјене правила о земљишту на угару, као што је затражила Француска, између осталих опција, да одговори на забринутост пољопривредника.

Конкретну подршку од Владе траже и пољопривредници, који су најавили протесте "до краја".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.