Francuski predsjednik

Makron: Dijalog sa Rusijom je jedini put do mira

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2022. 21:32

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da je angažovan u dijalogu sa Rusijom jer je to jedini put da se pronađe mir.

"Angažovan sam u dijalogu sa Rusijom i nastaviću da to radim jer samo zajedno možemo da pronađemo mir", rekao je Makron u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN.

Francuski predsjednik je dodao da samo sporazum koji uvažava međunarodno pravo može da pomogne da se u svijetu vrati mir, prenijela je agencija RIA "Novosti".

AP prenosi da je Makron oštro kritikovao vojnu akciju Rusije u Ukrajini, tvrdeći da se Moskva vratila "imperijalizmu".

Francuski predsjednik rekao je da je Rusija, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, 24. februara "namjerno prekršila Povelju UN i princip suverene jednakosti država".

"Ovaj rat koji je pokrenula Rusija podriva princip naše organizacije, podriva jedni mogući svjetski poredak, podriva mir", rekao je Makron.

On je odbacio stavove zemalja koje su ostale neutralne u ovom ratu i dodao da one "nisu u pravu i prave istorijsku grešku".

"Oni koji danas ćute su, na neki način, saučesnici u cilju novog imperijalizma", rekao je Makron.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)