Predsjednik

Makron: Francuska nikada neće podržati ideju o uništenju Rusije

  • Извор: СРНА
  • 19.02.2023. 08:03

Francuska nikada nije željela da pobijedi Rusiju i nikada neće podržati takav stav, za razliku od niza istočnoevropskih država, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron u zajedničkom intervjuu za Žurnal du Dimanš, Figaro i radio stanicu Frans Inter.

Makron je napomenuo da je uprkos vojnoj podršci Francuske Ukrajini "uvjeren da se sukob neće završiti vojno".

- Ne mislim, kao neki, da je potrebno potpuno razbiti Rusiju, napasti je na njenoj teritoriji. Ovi posmatrači, prije svega, žele da poraze Rusiju. Francuska nikada nije zauzela i nikada neće zauzeti takav stav - rekao je Makron.

Prema pisanju medija, pod "posmatračima" Makron je mislio na zemlje istočne Evrope, članice NATO-a i EU, kojima se nisu dopale njegove riječi da "Rusija ne smije biti ponižena".

Makron je ponovo podsjetio na potrebu da se vrati za pregovarački sto, jer, prema njegovom mišljenju, Ukrajina nije u stanju da samostalno vrati stare granice u uslovima kada saveznici neće da šalju svoje trupe kao pomoć Kijevu.

- Ni Ukrajina ni Rusija - nijedna strana neće moći u potpunosti da pobijedi - rekao je Makron, dodajući da će, prije svega, Evropljani trpjeti od produžavanja sukoba u Ukrajini.

Тагови: