Francuski predsjednik

Makron izvisio: Bez poziva na samit BRIKS-a!

  • 07.08.2023. 18:50

Francuski predsjednik Emanuel Makron nije pozvan na samit BRIKS-a u Južnoafričkoj Republici, koji se održava od 22. do 24. avgusta, izjavila je ministar spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor.

"Emanuel Makron nije dobio pozivnicu", rekla je Pandorova.

Ona je istakla da je predsjednik Južnoafričke Republike Siril Ramafoza pozvao ukupno 67 lidera država i 20 predstavnika organizacija na sastanak u okviru samita BRIKS-a.

"Predsjednik je pozvao 67 lidera iz Afrike i globalnog Juga na samit BRIKS-a. Lideri dolaze sa svih kontinenata i regiona globalnog Juga", navela je Pandorova.

Prema njenim riječima, Ramafoza je pozvao 20 zvaničnika, uključujući generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, predsjedavajućeg Komisije Afričke unije, predsjednika Nove razvojne banke, predsjedavajuće i izvršne šefove regionalnih ekonomskih zajednica Afrike i afričkih finansijskih institucija, te generalnog serketara Afričke kontinentalne slobodne zone i direktora Razvojne agencije Afričke unije.

Pandorova je dodala da su 34 zemlje potvrdile učešće.

BRIKS je skraćenica od zemalja članica - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Grupu su prvobitno činile Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južnoafrička Republika je član od 13. aprila 2011. godine.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: