200 godina od smrti Napoleona Bonaparte

Makron: Napoleon je dio nas

  • 05.05.2021. 20:42

PARIZ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron položio je danas vijenac na grob Napoleona Bonaparte, povodom 200 godina od smrti cara koji je srušio Republiku i započeo širenje carstva krvavim bitkama širom Evrope.

Brojni prošli predsjednici izbjegavali su da odaju počast jednom od najvećih francuskih vođa, ali u govoru na Institutu Francuske /Institut de France/, koji je uspostavio Napoleon na obali rijeke Sene, Makron je rekao da se sa istorijom treba suočiti.

Napoleon je za neke bio vojni genije, modernizator i nacionalni heroj. Za druge je bio imperijalista, ratnohuškač i čovjek koji je porobio mnoge narode.

"Godišnjica je vrijeme za prosvjetljenu komemoraciju, mada ne i proslavu", rekao
je Makron.

On je opisao Napoleonovu odluku da vrati ropstvo kao izdaju, ali je pohvalio čovjeka koji je pomogao da se oblikuje moderna Francuska.

"NJegov sjaj opire se eroziji vremena, to je zato što njegov život u svakom od nas nosi odjekuje bliskošću. Napoleon je dio nas", rekao je Makron.

Napoleon je vlast preuzeo pučem 1799. godine, svrgavajući novonastalu demokratiju koja je svrgnula monarhiju. Pobjede na bojnom polju proširile su njegovu moć širom Evrope prije njegovog poraza od Britanaca kod Vaterloa.

On je opozvao neka ustanovljena prava žena i obnovio je ropstvo u francuskim kolonijama, dok su se Francuska i Engleska borile za prevlast u trgovini šećerom u oblasti zapadno indijskih ostrva /West Indies/.

Majstor upravitelj, on je osmislio francuski krivični zakon, kao i administrativni sistem prefekta i srednjih škola odnosno liceja, koji i danas postoje.

"Život Napoleona je oda političkoj volji. Put dječaka iz Ajačija, koji je postao vođa Evrope pokazuje jasno da jedan muškarac može da promijeni kurs istorije", rekao je Makron.

Ova godišnjica je postala duboko politizovana u zemlji koju godina dana dijeli od predsjedničkih izbora.

Lider krajnje desnice Marin Le Pen, kritikovala je predsjednika zbog toga što nije proslavio naslijeđe "vječnog francuskog heroja". 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)