ATV

Predsjednik Francuske

Makron: NATO ne treba da se širi u Aziju

  • 06.06.2023. 09:40

Predsjednik Francuske Emanuel Makron usprotivio se prijedlogu za otvaranje kancelarije NATO-a za vezu u Japanu, jer smatra da Alijansa ne treba da se širi dalje od sjeveroatlantskog regiona i da treba da ostane usredsređena na to područje, piše list "Fajnanšel tajms".

Protivljenje Francuske zakomplikovalo diskusije u NATO-u koje se nekoliko mjeseci vode o otvaranju prve ispostave Alijanse u indo-pacifičkom regionu.

Prijedlog da se sljedeće godine otvori mala baza u Tokiju dolazi u vrijeme kada SAD i Japan pozivaju Evropu da se više uključi u bezbjednosna pitanja u Aziji, posebno usljed porasta zabrinutosti zbog potencijalne vojne akcije Kine protiv Tajvana.

Mađarska i Rusija potvrdile izgradnju novih blokova nuklearne elektrane Pakš

Mađarska i Rusija potvrdile izgradnju novih blokova nuklearne elektrane Pakš

Međutim, prijedlog dolazi u isto vrijeme kada Peking kritikuje napore SAD da stvore ono što Kina naziva "antikineskom koalicijom u indopacifičkom regionu", koju opisuje kao "azijski NATO".

Neimenovani francuski zvaničnik izjavio je da Pariz vjeruje da Povelja NATO-a zahtijeva da se geografski "domet" Alijanse ograniči na sjeverni Atlantik. Međutim, isti zvaničnik ističe da bi to moglo da ugrozi evropski kredibilitet sa Kinom u vezi sa ratom u Ukrajini, naročito u smislu poziva Pekingu da ne isporučuje oružje Rusiji.

Jedan od izvora upoznatih sa debatom unutar Alijanse rekao je da Francuska ne želi da podrži bilo šta što može da doprinese porastu tenzija između NATO i Kine.

Uništena brana na Dnjepru u Hersonskoj oblasti, Ukrajinci i Rusi razmjenjuju optužbe

Uništena brana na Dnjepru u Hersonskoj oblasti, Ukrajinci i Rusi razmjenjuju optužbe

Makron je prošle sedmice izjavio da bi velika greška bila da se insistira na "proširenju spektra i geografije Alijanse".

"Fajnanšel tajms" podsjeća da je za otvaranje kancelarije potrebna jednoglasna podrška Sjeveroatlantskog savjeta, najvišeg tijela Alijanse za donošenje političkih odluka, što znači da Francuska ima moć da spriječi sprovođenje takvog plana.

Japan i NATO pregovaraju o otvaranju kancelarije u Tokiju još od 2007. godine.