Предсједник Француске

Макрон поставио Кијеву услов и запријетио враћањем царина

  • Извор: Спутник Србија
  • 01.02.2024. 18:28

Ако увоз из Украјине буде дестабилизовао тржиште и стварао непоштену конкуренцију за европске произвођаче, ЕУ може вратити царине за Украјину, саопштио је предсједник Француске Емануел Макрон на конференцији након самита ЕУ у Бриселу.

Макрон је истакао да пољопривредници који протестују траже да "правила буду иста за све", што је довело до потребе да се "пажљиво анализира увоз хране из Украјине".

''Договорили смо се да уведемо строжа правила како бисмо избјегли директну злоупотребу и дестабилизацију тржишта којој смо свједочили посљедњих мјесеци. Договорили смо се да се уведе механизам појачане заштите за житарице, што ће омогућити да се интервенише ако жито из Украјине на европском тржишту озбиљно дестабилизује цијене и створи нелојалну конкуренцију. Што се тиче пилетине и шећера, договорили смо заштитне механизме на основу обима увоза из 2022. и 2023. године. Прекорачење тих утврђених обима омогућиће нам да вратимо царине'', рекао је Макрон.

Он је додао да ће "прекорачење тих утврђених обима омогућити поновно увођење царина".

''Да - када је ријеч о помоћи Украјини у контексту рата, али не - у случају стварања нелојалне конкуренције која доноси профит неколицини милијардера и великим произвођачима који не поштују наше норме''. поручио је француски предсједник.

Пратите нас и путем Вибера