Strategija francuskog predsjednika

Makron pozvao ambasadore da se više posvete Balkanu

  • 29.08.2019. 22:40

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju, prenosi RTS.

Makron je u govoru na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, koji je objavljen na sajtu Predsjedništva Francuske, istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile "igraju igru na mjestu Francuske". 

"U protivnom će o zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovdje isto i Njemačka ima svojih zamisli, i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše", naveo je, između ostalog, francuski predsjednik. 

On je podsjetio da je u julu posjetio Srbiju i da je primijetio da su u zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno. 

"Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope", poručio je Makron ambasadorima. 

Francuski predsjednik je dan poslije samita G-7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u "izbalansiranu silu", a ne u "silu pridruženu" SAD i Kini. 

Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za "odvažnu strategiju" francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije. 

"Odgurnuti Rusiju od Evrope bila bi duboka greška", poručio je, između ostalog, Makron.  

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм