Predsjednici Francuske i Rusije

Makron priznao da se redovno čuje sa Putinom

 • Izvor: Telegraf.rs
 • 05.12.2022.08:20

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da održava redovne razgovore i direktan kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Uvijek održavam redovne razgovore i direktan kontakt sa predsjednikom Putinom, jer vjerujem da je to najbolji način da se nastavi interakcija održavanja direktnog kanala. Izolacija je najgora stvar, posebno za vođu kao što je on", rekao je Makron u intervjuu za CBS.

Izrazio je mišljenje da je Rusija 24. februara, kada je odlučila da pokrene rat u Ukrajini, napravila ogromnu grešku, prvo zato što time nije poštovala međunarodno pravo i prekršila je sve principe, a drugo zato što je "vjerovatno mnogo griješila u procjeni svojih i ukrajinskih kapaciteta".

"A sada se dešava da su od, recimo septembra, odlučili da bombarduju mnogo civilne infrastrukture. Ovo je ratni zločin", rekao je Makron.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini prouzrokovao skok cijena hrane i energenata, u odgovoru na pitanje koliko dugo može trajati otvorena podrška Zapada Ukrajini, Makron je rekao da je izuzetno važno da "Evropljani, Amerikanci i maksimalan broj zemalja na ovom svijetu podržavaju Ukrajinu".

Izrazio je mišljenje da je važno prenijeti poruku da o kraju rata odlučuju Ukrajinci, a jedini način da se riješi situacija u Ukrajini bi bio u pregovorima.

Govoreći o odnosima SAD i Evrope, Makron je rekao da su sadašnja američka administracija i predsjednik Džozef Bajden lično vezani za Evropu, ali kada se pogleda današnja situacija, postoji desinhronizacija odnosa.

"Ali kada pogledate današnju situaciju, zaista postoji desinhronizacija. Zašto? Energija. Evropa je kupac gasa i nafte. SAD su proizvođač. A kada pogledate situaciju, naše industrije i naša domaćinstva ne kupuju po istoj cijeni. Dakle, postoji veliki jaz koji utiče na kupovnu moć i konkurentnost naših društava", rekao je Makron.

Makron je istakao da Evropa i SAD učestvuju u ovom sukobu "u ime istih principa", ali je i ukazao da "cijena ovog rata nije ista sa obe strane Atlantika".

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program