Incident sa rasporedom sjedenja

Makrona spriječili "žuti prsluci" da se izvini Srbiji

  • 04.12.2018. 19:59

Zamjenik direktora magazina "Figaro" Žan Kristof Buison rekao je da su "žuti prsluci" spriječili predsjednika Francuske Emanuela Makrona da dođe i da se izvini Srbiji, te da će se tek pokazati da li je incident sa rasporedom sjedenja u Parizu na obilježavanju 100 godina od okončanja Velikog rata, kratkog daha ili je riječ o promjeni istorijskog sjećanja.

On je na međunarodnoj konferenciji "Zapadni Balkan i EU: Povratak realpolitike?" u Beogradu rekao da još nije sasvim jasno da li je pozicija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Parizu povodom 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata bila incident, greška protokola ili smisleno činjenje. 

"Francuzi sada, samo zato što su prijatelji sa Nijemcima, ne mogu pisati novu istoriju, niti mijenjati odnos sa Srbijom", poručio je Buison. 

On smatra da šef protokola u Parizu ne bi dopustio da Bernar Kušner izlobira za takvu poziciju predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da je znao za ulogu Srbije u Velikom ratu, prenose beogradski mediji. 

U osvrtu na raspad bivše Jugoslavije, Buison je naveo da je veliku ulogu u građenju stava Francuske po pitanju Kosova i Metohije imao i francuski list "Mond". 

"Oni su krajem osamdesetih godina pisali da je 300.000 Srba pobjeglo sa Kosova i Metohije jer imaju probleme sa svojim susjedima Albancima, da bi kasnije zamijenili teze i pisali o politici aparthejda koju sprovode Srbi na Kosovu, upoređujući stanje na Kosovu sa situacijom u Južnoj Africi", ukazao je Buison. 

On je naglasio da je riječ "aparthejd" bila korišćena od Albanaca na Kosovu i Metohiji kada su opisivali odnos sa Srbima tokom devedesetih godina prošlog vijeka, a koju su citirali francuski mediji. 

"Skandalozno je da se koristi riječ `aparthejd`, a to su uglavnom radili politički militanti na Kosovu", rekao je on.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм