Predsjednički kandidat

Marin Le Pen obećala da će bataliti obnovljive izvore energije

  • Извор: Курир
  • 14.10.2021. 22:40

Predsjednički kandidat francuske ultradesnice Marin Le Pen obećala je danas da će srušiti sve turbine na vjetar u zemlji, prestati sa svim subvencijama za obnovljive izvore energije i fokusirati na nuklearnu energiju ako bude izabrana za predsednicu.

Vjetar i sunce, te energije nisu obnovljive, one su povremene. Ako budem izabrana, prekinuću izgradnju novih vjetroparkova i srušiću ih sve – rekla je ona RTL radiju.

Kandidatkinja Nacionalnog okupljanja (ranije Nacionalni front) rekla je i da će prekinuti sa subvencijama obnovljivih izvora energije jer one potrošače koštaju milijarde evra i obećala da će podržati nuklearnu industriju izgradnjom nekoliko novih nuklearnih reaktora.

Planira i da unapredi postojeće reaktore, i izgradi manje, modularne reaktore koje je predložio predsednik Emanuel Makron.

Le Pen je ušla u drugi krug predsedničkih izbora 2017. ali je izgubila od Makrona i očekuje se da će i na izborima u aprilu ponovo ući u drugi krug, a neki čak vjeruju da može i da pobjedi.

Francuska proizvodi 75 posto struje iz nuklearnih elektrana, ali debelo zaostaje za Nemačkom i drugim EU članicama kada je reč o energiji na vjetar i solarnoj energiji.

Francuska predvodi grupu 10 EU zemalja koje traže da se nuklearna energija proglasi za “zelenu” u trenutku kada Stari kontinent pokušava da prekine sa upotrebom fosilnih goriva a da istovremeno ne uništi svoju ekonomiju.

Glavni protivnik ovoj grupi je Nemačka koja većinu struje dobija korišćenjem fosilnih goriva i koja je sada obezbeđena Severnim tokom 2 i gasom iz Rusije, prenosi Kurir.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм