Rusija

Matvijenko: Neprijateljstvo sa Moskvom - cijena za američko pokroviteljstvo

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2022. 10:30

Vlastima u Kijevu upravlja Vašington, a neprijateljski odnosi sa Rusijom su cijena koju Ukrajina mora da plati za pokroviteljstvo SAD, izjavila je predsjedavajući Savjetu Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Ona je u intervjuu za rusku "Parlamentsku Gazetu" rekla da SAD neće dozvoliti vlastima Ukrajine da normalizuju odnose sa Rusijom, čak i kada bi Kijev želio da krene tim putem.

Matvijenkova je naglasila da je glavni problem u odnosima sa Ukrajinom, kako to ona vidi, to što Kijev nije nezavisan u spoljnoj i unutrašnjoj politici.

- Ali čak i ako bi Kijev želio normalizovanje naših odnosa, teško da bi SAD dozvolile da se to dogodi. Ne treba gajiti iluzije o tome - istakla je ona.

Prema njenim riječima, takva situacija ne doprinosi pomirenju u Donbasu niti poboljšanju odnosa Rusije i Ukrajine, prenio je TASS.

Matvijenkova je podsjetila da, za sada, u ukrajinskim vlastima ne postoji niko ko bi se uključio u produktivan dijalog sa Rusijom.

Ona je navela da trenutna Vlada Ukrajine nije sposobna da donosi nezavisne odluke, naročito kada se radi o sprovođenju obaveza u spoljnoj politici.

- U brojnim aspektima, 'ulični elementi', kao što su ekstremisti, rusofobi, nacionalisti i neonacisti, određuju današnji politički život Ukrajine. To bez sumnje čini situaciju u zemlji nepredvidivom, a upravljanje državom postaje teško - dodala je Matvijenkova.