ФАБ-1500

Медији: Руска војска контролише авионске бомбе са удаљености која се сматрала немогућом

  • 25.03.2024. 19:20

Руски војници обучили су се да коригују лет модернизованих вођених авионских бомби тежине 1,5 тону (ФАБ-1500) М54 са удаљености која се раније сматрала немогућом за ту врсту оружја, наводи „Милитари ТВ“.

„Аеродинамичка побољшања ФАБ-1500 нису била само козметичка. Она су отворила пут за прецизно циљање са удаљености која су раније сматране недостижним“, наводе новинари Јутјуб канала „Милитари ТВ“.

Објављени детаљни подаци: Колико је до сада милијарди евра ЕУ издвојила за помоћ Украјини?

Објављени детаљни подаци: Колико је до сада милијарди евра ЕУ издвојила за помоћ Украјини?

По њиховом мишљењу, поменуте авионске бомбе нису обично оружје за уништавање, него се сматрају „стратешким инструментом који може да изведе напад са хируршком прецизношћу“.

Стручњаци подсјећају да ФАБ-1500 носи више од 675 килограма експлозива, а када бомба детонира, формира се кратер пречника 20-25 метара, дубине шест метара. По њиховим ријечима, те карактеристике потврђују да су поменуте бомбе идеалне за „неутралисање добро утврђених положаја противника и мјеста гдје је концентрисана војна техника“.

Велика Британија

Велика Британија "жели да ратује до посљедњег Украјинца": Шаљу 10.000 дронова!

Раније је америчка телевизија Си-Ен-Ен саопштила да Русија „сравњује са земљом позиције украјинских оружаних снага“ и мијења равнотежу на линији фронта уз помоћ авионских бомби ФАБ-1500.

Ове руске бомбе су преокренуле ток рата

Ове руске бомбе су преокренуле ток рата

У децембру прошле године секретар Комитета за националну безбједност, одбрану и обавјештајне послове Врховне раде Роман Костенко рекао је да украјинске трупе немају средства да се супротставе навођеним бомбама које користи Русија. У јануару је руско Министарство одбране први пут приказало авионску бомбу од једне и по тоне са контролисаним модулом за планирање и корекцију коју је направило предузеће Корпорација за тактичко ракетно оружје, преноси Спутњик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.