Сагласни западни и украјински војни извори

Ове руске бомбе су преокренуле ток рата

  • 19.03.2024. 12:11

Руска војска преокренула је ток рата у Украјини након што је почела масовно да употребљава модернизоване велике авио-бомбе "ФАБ" које имају застрашујућу моћ, сагласни су западни и украјински војни извори.

Након што су САД почетком прошле године донијеле контроверзну одлуку о испоруци Украјини касетних бомби, чију су употребу забраниле бројне земље свијета, поједини руски аналитичари, блиски Кремљу, најавили су да ће Русија морати да одговори адекватно и симетрично.

"Толико гинемо да не можемо да вратимо сва тијела с фронта"

"Вашингтон пост" наводи да су руске ваздушне снаге драматично повећале своју ефикасност повећаном употребом такозваних "клизећих бомби".



Масивне бомбе из совјетске ере, које носе и до пола тоне експлозива, опремљене су крилима и системима за навођење за лет на великим удаљеностима са одређеном прецизношћу – што је омогућило руским авионима, који их испуштају, да дјелују далеко од украјинских противваздушних система.

Заједно са руским беспилотним летјелицама, пројектилима и артиљеријом, "клизне бомбе" додале су нову разорну ватрену моћ руској кампањи у источној Украјини, што се најбоље видјело у заузимању Авдејевке.

"Ове бомбе имају врло велику разорну моћ", наводи Дмитро Лихови, украјински војни портпарол у источној Украјини. Оне, како он свједочи, руше и уништавају куће и темеље који се могу користити за одбрамбена утврђења.

Кијев сматра да им је ово кључна предност над Русијом

Кијев сматра да им је ово кључна предност над Русијом

У објавама на друштвеној мрежи "Телеграм" током битке за Авдејевку, Максим Жорин из украјинске Треће одвојене јуришне бригаде описао је како се 60 до 80 "клизних бомби" сваки дан "срушило" на то подручје.

"Ове бомбе потпуно уништавају сваку позицију. Све зграде и структуре једноставно се претворе у јаму након доласка само једне", навео је Жорин.

Конрад Музика, директор одбрамбене консултантске фирме са сједиштем у Пољској - "Рохан консалтинг", истиче да је значајно повећан број руских ваздушних напада "клизним бомбама" на украјинске положаје.

"То Русе заправо ништа не кошта. Имају пуно ових бомби и неће им брзо понестати. Руске `клизне бомбе` добре су за урбано ратовање, гдје више-мање знате које подручје требате гађати. У неком тренутку можете уништити зграду, али, у суштини, немате пуну контролу над тиме који ћете објекат заправо погодити", објашњава Музика који је и пољски војни аналитичар.

Држи судбину свијета у рукама: Ово је плата команданта руске нуклеарне подморнице!

Држи судбину свијета у рукама: Ово је плата команданта руске нуклеарне подморнице!

Руски војни блогер "Војни доушник" потврдио је на "Телеграму" да клизне "ФАБ" бомбе дословно не допуштају украјинским оружаним снагама да преживе и доводе до примјетних губитака Украјинаца у људству и територији.

Микола Биелиесков, војни аналитичар у Националном институту за стратешке студије у Кијеву, објашњава да тешка жељезна конструкција чини "ФАБ" бомбе готово немогућим за обарање.

Постоје верзије тих прецизно навођених авио-бомби од 250, 500 и 1.500 килограма тежине, које су сада прилагођене за базирање на свим савременим руским бомбардерима, попут "СУ-34", укључујући чак и старе "Су-24" који се показују врло значајним у фронталној борби, преноси Срна,

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.