Odgovor Trampu

Merkel: Mi smo sada nezavisni u svojim političkim izborima

  • 11.07.2018. 13:15

NJemački kancelar Angela Merkel prijestila se danas svoje mladosti iz sovjetskog doba u Istočnoj NJemačkoj i rekla da je NJemačka danas nezavisna u svojim političkim izborima.

To je bio odgovor na jutrošnju izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa da je NJemačka "zarobljenik" Rusije zbog energetskih resursa. 

Merkelova je rekla po dolasku na samit NATO-a u Briselu da je prošla kroz iskustvo života u dijelu NJemačke koji je bio pod kontrolom Sovjetskog Saveza. 

"Veoma sam srećna što smo danas ujedinjeni u slobodi, u Federalnoj Republici NJemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo sami da pravimo nezavisne političke izbore i donosimo nezavisne odluke. To je veoma dobro, naročito za ljude na istoku NJemačke", rekla je Merkelova. 

Ona je branila doprinos NJemačke NATO-u, nakon što je Tramp izjavio da američki poreski obveznici snose preveliki teret. 

"NJemačka je druga po broju vojnika koje daje, najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i do sada smo bili snažno angažovani u Avganistanu. Na taj način mi branimo interese SAD", rekla je Merkelova.