Otvoreni od početka sukoba

Mirovni pregovori o Ukrajini: Vatikan spreman da obezbijedi lokaciju

  • Izvor: Srna
  • 27.11.2022.18:02

Vatikan je spreman da obezbijedi lokaciju za mirovne pregovore o Ukrajini, izjavio je danas visoki diplomata Vatikana, nadbiskup Pol Ričard Galager.

Vatikan i papa su uvijek bili otvoreni za ovo od početka sukoba, ali još nije dobijen definitivan odgovor. Ipak, Vatikan ostaje na raspolaganju, rekao je Galager za italijansku agenciju Medijaset.

Papa Franjo bi pozdravio zahtjev da se obezbijedi mjesto za pregovore, kao što je to činio Vatikan u prošlosti, ako bi im obje strane pristupile sa dobrim namjerama, tražeći mir, dijalog i prekid neprijateljstava, saopšteno je iz Vatikana.

Krajem oktobra, francuski magazin Le Point objavio je da je francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio od pape da pozove lidere Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, kako bi se riješila kriza u Ukrajini.

Makron je, takođe, govorio o potrebi da SAD sjednu za pregovarački sto kako bi unaprijedile proces poravnanja.

Izvor u Vatikanu je za Sputnjik rekao i da je Vatikan spreman da učini sve što je moguće da se postigne mir u Ukrajini.

– Ako bi obje strane zatražile od Vatikana da posreduje, Vatikan se ne bi povukao – navodi izvor.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, komentarišući ove izvještaje, da je Rusija otvorena za sve kontakte, ali da je Ukrajina “ozakonila da pregovori ne budu nastavljeni”.

Putin je krajem septembra rekao da je Moskva i dalje otvorena za razgovore sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da prekine neprijateljstva.