Otvoreni od početka sukoba

Mirovni pregovori o Ukrajini: Vatikan spreman da obezbijedi lokaciju

  • Извор: СРНА
  • 27.11.2022. 18:02

Vatikan je spreman da obezbijedi lokaciju za mirovne pregovore o Ukrajini, izjavio je danas visoki diplomata Vatikana, nadbiskup Pol Ričard Galager.

Vatikan i papa su uvijek bili otvoreni za ovo od početka sukoba, ali još nije dobijen definitivan odgovor. Ipak, Vatikan ostaje na raspolaganju, rekao je Galager za italijansku agenciju Medijaset.

Papa Franjo bi pozdravio zahtjev da se obezbijedi mjesto za pregovore, kao što je to činio Vatikan u prošlosti, ako bi im obje strane pristupile sa dobrim namjerama, tražeći mir, dijalog i prekid neprijateljstava, saopšteno je iz Vatikana.

Krajem oktobra, francuski magazin Le Point objavio je da je francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio od pape da pozove lidere Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, kako bi se riješila kriza u Ukrajini.

Makron je, takođe, govorio o potrebi da SAD sjednu za pregovarački sto kako bi unaprijedile proces poravnanja.

Izvor u Vatikanu je za Sputnjik rekao i da je Vatikan spreman da učini sve što je moguće da se postigne mir u Ukrajini.

– Ako bi obje strane zatražile od Vatikana da posreduje, Vatikan se ne bi povukao – navodi izvor.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, komentarišući ove izvještaje, da je Rusija otvorena za sve kontakte, ali da je Ukrajina “ozakonila da pregovori ne budu nastavljeni”.

Putin je krajem septembra rekao da je Moskva i dalje otvorena za razgovore sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da prekine neprijateljstva.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.