Tirnan Darnton

Mislili da baka slučajno stradala u požaru: Tri godine kasnije, unuk osuđen za ubistvo

  • Извор: Телеграф
  • 11.11.2021. 17:40

Tirnan Darnton (21) osuđen je za ubistvo 94-godišnje Meri Gregori, majke njegovog očuha, koja je preminula nekoliko dana nakon što je požar zahvatio njenu kuću u Lankaširu. Iako se u prvi mah vjerovalo da je požar izbio slučajno, ustanovljeno je da je Darnton namjerno zapalio zavjesu u jednoj sobi.

Zločin se dogodio u maju 2018. godine. Baka je pronađena kako bez svjesti leži ispod stola, a četiri dana kasnije preminula je u bolnici od zadobijenih povreda. Prvo se vjerovalo da je požar izazvala cigareta, a tek naknadno je otkriveno da je unuk odgovoran za požar.

Kada se saznalo šta je uradio Darnton je tvrdio da je zapalio zavesu jer nije htio da se baka Meri više muči sa demencijom. Međutim, istragom je ustanovljeno da je napad bio planiran.

Naime, tada maloljetni Darnton je uoči podmetanja požara guglao "Maloletni ubica", da bi par dana nakon što je baba preminula u bolnici guglao pojmove poput: "Ja ubica", "Ja čudovište, završiću u paklu", "Poriv za ubijanjem".

Prilikom pretresa, policija je u Darntonovom stanu pronašla crteže prizemlja Merine kuće, na kojima su bile oznake "dobro za sakrivanje", "izlaz u slučaju nužde", ali i podsjetnik "dobar alibi".

Takođe, u kući u kojoj je došlo do požara pronađena je konzerva soka, koju je, kako je utvrđeno, Darnton kupio na benzinskoj pumpi dva sata prije požara.

Nakon što su vatrogasci ugasili požar kobnog dana, sprovedena je istraga, ali je prvi zaključak bio da je do požara došlo zbog nemarno ostavljene cigarete, te da nema elemenata krivičnog djela.

Policija je pokrenula istragu godinu dana kasnije, kada je Darnton, prilikom posjete psihologu rekao da je koristio upaljač da zapali jednu zavesu u ulici Levens drajv. Prilikom istrage saznalo se i da je sličnu rečenicu izgovorio par nedjelja nakon babine smrti, dok je sa drugarima igrao "istina ili izazov".

Drugari mu tada nisu vjerovali, a on je neprekidno ponavljao da nikom ne smiju da kažu šta im je rekao. Godinu dana kasnije je prilikom posete psihologu rekao da ima prijatelja "koji bi mogao da ga pošalje u zatvor ako kaže ono što zna".

Pričao je i o moćnom osećaju na događaju koji uključuje mrtvu osobu, a psiholog je prvo verovao da misli na bakinu sahranu. Stvari su postale sumnjive kada je rekao da je na tom događaju jedini on znao istinu, a niko drugi nije.

Psiholog ga je na kraju upitao na šta tačno misli, te da izgleda kao da želi da joj kaže da je nekog ubio, na šta je Darnton odgovorio jasno i glasno "da".

Nedjelju dana kasnije je psihologu i očuhu priznao da je on izazvao požar, a potom je o svemu obaviještena i policija.

Godinu dana nakon bakine smrti, Darnton je uhapšen.

Na suđenju je rekao kako su ga pogrešno razumjeli i da ništa nije istina. Vikao je da je sve počelo tako što je svoje "nadobudne prijatelje htio da nasamari tokom igre istine ili izazova".

Za razgovore koje je vodio kod psihologa rekao je da je samo želeo da skrene pažnju na sebe i poricao je da je zapalio bakinu kuću. Upitan za pretragu na guglu, rekao je da samo ima povećano interesovanje za hroniku, i da ga je interesovao krivični zakon.

Sprovedeno je naknadno vještačenje, na kojem je ustanovljeno da je požar izazvan namerno, te da je počinilac učinio sve da spreči mogućnost da baka Meri pobegne iz kuće. Sto je bio pomjeren previše blizu vrata, kako ne bi mogla da se otvore, telefonski kabl je bio iščupan, a senzor za dim onesposobljen.

Njegov očuh je rekao da bi ga sam odveo u policiju da je i jednog trenutka posumnjao da je on ubio Meri.

Sudija bi sutra trebalo da odluči o visini kazne.

(Telegraf)

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)