Ко је била Мери Ен Котон

Монструозно: Зарађивала новац убијајући своју дјецу

  • Извор: Стил Курир
  • 30.11.2023. 04:00

Изгледала је као мирна, добро васпитана дама, али испод те невине маске крило се лице серијског убице.

Мари Ен Котон се неколико пута удавала, али тек након година открило се да су њени љубавни избори били мотивисани искључиво жељом за обогаћивањем.

Ниједно од њене дјеце није преживјело, а на попису мртвих нашло се и неколико других особа.

Мери Ен Котон била је први серијски убица у Великој Британији. Свој злочиначки поступак практиковала је годинама.


Посадио га цар Душан Силни: Ово је најстарије српско дрво, ево гдје се налази!

Посадио га цар Душан Силни: Ово је најстарије српско дрво, ево гдје се налази!

Мери Ен Котон убила је првог супруга и петоро њихове дјеце. За смрт партнера узела је новац од осигурања.

Убијање блиских особа био је добар начин за лаку зараду

Та ситуација јој је отворила очи да је убијање блиских особа добар начин за лаку зараду.

Жена је користила арсеник за убиства, који је у то доба био јефтин и лако доступан. Након смрти трећег, посљедњег супруга, Мари Ен је одлучила да смјести његовог сина у установу социјалне заштите. То је био потез који јој је касније скупо коштао.

Ко је била Мери Ен?

Мери Ен рођена је 1832. године у малом мјесту Дурам. Њен отац био је рудар, а мајка се бринула о вођењу куће и одгајању дјеце.

Након смрти оца, који је погинуо у несрећи у руднику, финансијска ситуација породице додатно се погоршала. Над дјевојчицом се надвила пријетња такозване "ворк хаус", врсте дома за социјалну заштиту чланова сиромашних породица, гдје би штићеници добијали смјештај и храну у замјену за дуготрајан дан тешког рада и ниску плату.

Визија таквог живота плашила је малу Мери Ен, па је већ тада дјевојчица себи обећала да ће учинити све како би у будућности избјегла бриге о новцу.


Манекенка се скинула гола на прагу седме деценије

Манекенка се скинула гола на прагу седме деценије

Неколико година касније, њена мајка се удала, али Мери Ен није могла да прихвати строге методе очуха у васпитању.

Без обзира на његово богатство, дјевојчица се иселила из куће са само 16 година и почела да ради као собарица. Након три године се вратила кући и почела да учи занат кројачице.

Прво убиство и први новац

Мари Ен је важила за мирну и одговорну дјевојку. Увијек је била уредно обучена и вољела је чистоћу. Радо је чистила, а током чишћења користила је детерџент са арсеником, који ће ускоро пронаћи другу намену...

У то вријеме, арсеник је био јефтин и лако доступан. Користио се у медицини, узгоју животиња или пољопривреди. Осим тога, продавао се у чистом облику и без икаквих ограничења, а супстанца без укуса и мириса представљала је пожељно средство у рукама потенцијалних убица.

Када је напунила 20 година, Мери Ен се удала за шест година старијег рудара Вилијема Мовбраја. Нажалост, брак јој није донио ни жељену срећу ни финансијску стабилност о којој је толико маштала.

Смрт беба

Током пет година, жена је родила петоро дјеце, али четворо од њих је умрло од стомачне грознице, која је тада била честа смртоносна болест међу новорођенчадима. Због тога смрт беба није изазвала сумње.

Нешто касније, пето дијете је такође преминуло. Пар је добио значајну исплату из осигурања, након чега су се вратили у сјевероисточну Енглеску.


Колико би данас платили намирнице које су 2021. године коштале 6 марака

Колико би данас платили намирнице које су 2021. године коштале 6 марака

Након 1857. године, Мери Ен је родила још четворо дјеце, од којих је троје умрло. Такође су имали проблема са истим тегобама. Од деветоро рођене дјеце, једино је Исабела, коју је мајка послала баки, преживјела.

У то вријеме, Вилијам је радио као морнар и ријетко био код куће, па је усамљена супруга започела романсу са Јозефом Натрасом. Након неког времена, њихов однос се погоршао и мушкарац је напустио љубавницу. Ускоро је преминула његова кћерка.

Године 1865. Мерин муж се вратио кући, али није дуго уживао у породичној срећи јер... убрзо је преминуо. И ова смрт прошла је без много пажње. 19. вијек је био период у којем су епидемије тифуса и колере харале популацијом, а обдукције нису биле често спровођене.

Мери је добила 35 фунти од осигурања, што је било полугодишње примање радника у то вријеме. Њена финансијска ситуација се знатно поправила.

Тифус и друге стомачне тегобе

Удовица се запослила у амбуланти као медицинска сестра. Један од њених пацијената био је инжењер Џорџ Вард. Пар се вјенчао неколико месеци касније. Брижна супруга је убиједила мужа да склопи осигурање у случају смрти.

Изненадним сплетом околности, Џорџ је преминуо 14 мјесеци након вјенчања, а Мери Ен, сада у доби од 34 године, постала је удовица по други пут. Као узрок мушкарчеве смрти наведен је тифус.

Жена се преселила и пронашла посао кућне помоћнице код Џејмса Робинсона, који је био удовац с троје дјеце. Кратко након што је Мери почела да ради, Џејмсов син је преминуо, нагло оболио од стомачне грознице. Губитак дјечака приближио је мушкарца новој кућној помоћници, и убрзо након тога Мери Ен је затруднила са својим послодавцем.


На телефоне стиже опција која ће једне развеселити, а друге разбјеснити

На телефоне стиже опција која ће једне развеселити, а друге разбјеснити

Ускоро је млада супруга позвана код своје мајке, која је боловала од хепатитиса. Када се Мери Ен појавила у породичној кући, мајка је већ била знатно боље. Нажалост, неколико дана након доласка кћерке, жена се почела жалити на јаке болове у стомаку и након неколико дана преминула.

Мери Ен је узела своју деветогодишњу кћерку Изабелу и вратила се Робинсону.

Међутим, несрећа се чинила да не напушта жену. Након неког времена, преминула су и преостала двоје дјетета Џејмса, а такође је отишла и деветогодишња Изабела. Сво троје је умрло од добро познате стомачне грознице... За смрт кћерке, мајка је добила новац из осигурања.

Туговање за Изабелом није трајало дуго, јер је Мери Ен прихватила просидбу Џејмса и 1867. године се удала за њега.

Девет мјесеци касније, њихова прва кћерка Маргарет дошла је на свијет. Нажалост, дјевојчица је врло брзо након рођења обољела и преминула.

Такође, Џејмс је открио да је жена задужила 60 фунти и украла још више од 50, што је пажљиво држала у тајности. Испоставило се да је Мери Ен присиљавала његову старију дјецу да заложе кућне драгоцјености, а све се одвијало без сазнања и одобрења Џејмса. Мјера је "превршена" и Робинсон је избацио жену из куће.

Другарица ју је спасила из невоље

Мери Ен је завршила на улици, али срећа се ускоро поново осмјехнула. Њену судбину преузела је њена другарица Маргарет.

Жена добре воље представила је новој станарки свог брата Фредерика, удовца и оца двоје дјеце. Мери је брзо преузела бригу о Фредерику и његовој дјеци. Нешто касније, када је Маргарет умрла од грознице, Мери Ен је пажљиво бдила над мушкарцем. Ускоро су се они вјенчали. Удала се - и по једанаести пут затруднила.

Једног дана Мери Ен је срела свог бившег љубавника и истинску љубав, Јозефа Натраса, који је живио у сусједном градићу.


Жене му дебело плаћају за ноћ с њим: Сада је открио своју тајну

Жене му дебело плаћају за ноћ с њим: Сада је открио своју тајну

Романса се поново разбуктала, а заљубљена жена наговорила је мужа да се преселе у град у којем је живио њен љубавник.

Ништа не слутећи, Фредерик је пристао на женину молбу. Госпођа Котон је затруднила по дванаести пут - овај пут с љубавником, а у међувремену је Фредерик оболио од стомачне грознице и преминуо. Удовица је добила велику исплату из осигурања, што јој је осигурало пристојан живот на дуже вријеме.

Ускоро је болест однијела и Фредерика Јуниора, као и Јозефа. Жени су стигли новци одштете након смрти дјетета, али и од осигурања самог Јозефа, ког је наговорила да пре смрти изврши промјене у тестаменту.

Истина је случајно изашла на видјело

У то вријеме, убица је већ имала 21 жртву, а заправо, да није било случајности, можда би наставила свој злочиначки поступак још годинама.

Мери Ен је одлучила сместити шестогодишњег Чарлса Едварда Котона у "ворк хаус", јединог преосталог живог сина Фредерика. Званичник општине, Томас Рили, рекао је да не може примити дјечака у дом без мајке.

"Неће дуго живјети. Придружиће се осталим Котонима", одговорила је Мери Ен и почела плести причу о крхком здрављу које је обиљежавало читаву породицу њеног преминулог мужа.

Пажљиви Томас Рили посјетио је дјечака и увјерио се да малом Чарлсу ништа није. Стога, када је дијете умрло неколико дана касније, званичник је одмах отишао у полицију. Обављена је обдукција, а резултати су показали трагове арсена у дјечаковом тијелу. Без обзира на то, закључено је да је Чарлс умро од природних узрока.


Мајка и кћерка пронађене мртве: Тијела везана и умотана

Мајка и кћерка пронађене мртве: Тијела везана и умотана

Иста ствар око Мери Ен привукла је велико интересовање штампе. Новинари су брзо открили да је жена током двадесет година три пута промијенила мјесто боравка, изгубила три мужа, љубавника, пријатељицу, мајку, као и много дјеце, од којих су сва преминула од стомачне грознице.

Нико више није вјеровао да су ови смртни случајеви само случајности. Жену су почели називати Црним Анђелом.

Смртна казна Мери Ен Котон

Била је оптужена за убиство 21 особе. Суђење је морало сачекати, јер је оптужена поново била трудна.

Захватила ју је трудноћа с Џоном Квик-Менингом, али мушкарац је напустио жену прије него што је скандал био откривен.

На тај начин, вјероватно јој је спасио живот. Суђење је почело 5. марта 1873. године. Да би донио пресуду, суду је било потребно само сат и по времена.

Након објављивања пресуде, "Тајмс" је написао:

"Након читања пресуде, несрећна жена била је дубоко узнемирена, али након неколико сати, њен изглед се вратио у нормалу - сталожен, хладан, пун резерви. Увјерена да ће добити краљевско помиловање, до краја је тврдила своју невиност".

Њена жеља није се остварила. Мери Ен Котон је објешена 24. марта 1873. године у 41. години живота, пише "Стил".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.