Poljski premijer

Moravjecki: Haotično stanje u Hrvatskoj kao upozorenje: Poljsko "ne" uvođenju evra

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2023. 16:03

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da ta zemlja ne bi trebalo da uvede evro kao zvaničnu valutu u doglednoj budućnosti jer je njeno uvođenje u Hrvatskoj izazvalo "haos" i skok cijena životnih troškova.

On je istakao da bi zamjena poljske državne valute zlota evrom dodatno pogoršala inflaciju koja je u Poljskoj već na 17 odsto, prenosi AP.

Moravjecki je rekao da članica EU Hrvatska, koja je od 1. januara prešla na evro, prolazi kroz "haos", kao i da cijene u toj zemlji dostižu "previsoke" nivoe.

- Haotično stanje sa cijenama u Hrvatskoj treba da nam posluži kao upozorenje - rekao je Moravjecki i dodao da bi nivo prihoda u Poljskoj trebalo da se približi prosjeku EU prije nego što zemlja uopšte počne da razmišlja o usvajanju evra.

AP podsjeća da su prosječne plate u Poljskoj trenutno manje od polovine prosjeka EU, i podsjeća da svih 27 zemalja članica u nekom trenutku moraju da usvoje valutu, ali da ne postoji određen rok za to.

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)